«Субсидії і пільги – найгірший крок влади», - економіст

Понад 10 тисяч заяв тернополян на субсидію вже опрацювали у міському управлінні соціальної політики. Приблизно такий же відсоток призначення субсидій - в інших містах України.

Загалом на Тернопіллі вже отримують субсидії понад 55 тис. сімей. Це - у сім разів більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. А чи так уже й добре для держави, що люди шикуються у черги за отриманням допомоги від держави?

Нагадаємо, в Україні заморозили мінімальну зарплату і прожитковий мінімум. Адже політика «затягування соціальних поясів» стала ще однією ідеєю, яку втілює нинішня столична влада. Усі ці фактори разом, вважає економіст Андрій Новак, звужують обсяги внутрішнього споживання, а отже, не сприяють розвитку малого і середнього бізнесу. Відтак про економічне зростання можна лише мріяти.

- Люди купують менше, бо не можуть собі цього дозволити, - каже фахівець. – Тож ми умисно зменшуємо економіку… Нагадаю, у 90-х ВВП країни щороку падав. Але у 2000-му вдалося економіку запустити і вона вперше дала «плюс». Що тоді зробили? Провели емісію гривні. Підняли зарплати і пенсії. Люди почали більше купувати… Насправді, емісія в Україні йде і сьогодні. Але за рахунок неї не підтримують звичайних українців, а рефінансують банки. І це – гарантовано погіршує ситуацію. Чому так? Риторичне запитання. Як виправдання, кажуть, що в країні війна. А ще – прикриваються іноземцями в уряді…

Субсидії і пільги економіст вважає найгіршим інструментом, до якого могла вдатися влада. Адже така допомога – часткова і фактично є «переливанням» коштів із однієї державної кишені в іншу.

- Краще, щоб людина мала вищий дохід і сама вирішувала на що ці кошти витратити, - продовжує пан Новак. – Пільга – це те, чим багато хто взагалі не в змозі скористатися. Наприклад, пільга на проїзд для селян. Натомість субсидія компенсує (причому – не всім!) лише частину витрат на комунальні послуги. А хіба у нас лише комуналка подорожчала? Отже, виходить: витягнули із кишені українців 100 мільярдів гривень, а дадуть натомість 25. І зроблять велике благо…    

До речі, залучення іноземних фахівців в уряд України Андрій Новак вважає образою для 46-мільйонної нації. Мовляв, виглядає, що у нас немає розумних людей, здатних думати про країну. Економіст згоден: іноземці як радники були б непоганою допомогою, але як міністри – ні. Адже дійсно дбає про майбутнє держави той, хто тут живе, хто тут ростить своїх дітей і хоче, аби їм було краще.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео