У корпорації «Агропродсервіс» накопали перші 3,7 тисячі тонн солодких коренів і доставили на Чортківський цукровий завод

Цьогоріч під цукровим буряком у корпорації зайнято понад 3100 гектарів, що на 300 га більше, ніж у минулому сезоні. Першими почали збирати солодкі корені на полях філії «Вівся», де під цю культуру навесні відвели понад  400 гектарів.

На жаль, після перших сходів, у період найактивнішої вегетації рослин, травневі зливи позамулювали величезні площі посівів. Через утворення кірки на полі довелося проводити рихлення грунту, аби дати доступ повітря до рослин. Проте 200 гектарів цукрових буряків так і не вдалося врятувати. Ці площі передискували і засіяли кукурудзою.

Та на цьому випробування для цукристих не закінчилися. Як сказав керівник філії Григорій Веретко, таких поганих умов для цієї культури за його 45-річну хліборобську практику ще не було. Все літо не було дощів, що призвело майже до повної втрати вологи у грунті.

На перших зібраних гектарах урожайність цукрового буряка коливається в межах 400 цнт/га, що істотно нижче, ніж торік. Правда, дещо радує цукристість, як на нинішні кліматичні умови. Вона становить 18,5 відсотка, що для такого раннього збирання є досить непогано. Фізична забрудненість коренів – 5%. У результаті буряководи філії «Вівся» розраховують на їх хорошу залікову вагу. Особливі надії вони покладають на вересневі дощі, тоді буряки ще можуть набрати додаткової ваги.

Через надмірно сухий грунт бурякозбиральні комбайни працюють на межі своїх можливостей. Інженерна служба робить усе, аби бути готовим до оперативного усунення ймовірних технічних збоїв і неполадок механізмів. Корпорація разом із цукрозаводом вирішили вивозити цукрову сировину автомобілями до 24 тонн вантажопідйомності, аби не нищити дорожнє полотно.  

 

Вибір читачів за тиждень

Відео