Відеоробота тернополян отримала перше місце у номінації “Кінематограф”

Патріотична відеоробота «Щастя жити в ріднім краї» отримала перше місце у номінації “Кінематограф” загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання», який вже вшістнадцяте відбувся в Одесі. Стрічку, сповнену патріотизму і любові до рідної землі, створили відома тернополянка, лікар-фітотерапевт, поетеса Марія Тройчак і талановиті оператори та режисери відеостудії «Профі» – Максим Кирилів та Олег Нищота.

Також перше місце здобув тернопільський письменник Богдан Мельничук за багатожанрову книгу «Перейти на другий берег», а лауреатом конкурсу стала поетеса Марія Баліцька за книжку поезій «Осяйний Тернопіль».

Започаткували цей захід ще у 2000 році з метою всебічного розвитку та утвердження української мови, піднесення рівня мовної культури. Щороку конкурс «Українська мова — мова єднання» збирає талановитих людей не лише з різних куточків України, а й світу. Зокрема, цьогоріч організатори отримали понад 200 персональних і колективних доробків з України, Англії, Китаю, Німеччини, Молдови, Португалії, Росії, Словаччини.

Тернополянка Марія Тройчак вже не вперше бере участь у цьому культурному змаганні. Зізнається, для неї це чудове джерело натхнення і стимул працювати далі.

– Наш музичний фільм присвячений 24-й річниці незалежності України, – розповідає пані Марія. –  Він пронизаний ідеєю любові до рідного краю. Має неабияке виховне значення для підростаючого покоління, тому що допомагає зрозуміти та усвідомити важливість збереження національних традицій. У фільмі зображені наші звичаї та обряди, багата українська культура.

 

У відеороботі «Щастя жити в ріднім краї» звучать поетичні рядки Олега Германа. Тексти пісень належать Ігорю Іваньківу та Марії Тройчак. Музика – Ігоря Іваньківа та Василя Сороки. Пісні у фільмі виконують Вікторія Ярема та Каріна Стельмащук. Автори відеозйомки – Олег Нищота і Максим Кирилів. Режисура, монтаж – Олега Нищоти.
Нагородження переможців відбувалося в Одесі. Тернополяни мали нагоду прогулятися містом, побачити його найвизначніші місця.

– Одеса зустріла нас дуже гостинно. У місті відчувався особливий український дух, – розповідає пані Марія. –Всі спілкувалися українською мовою, співали народні пісні. Цей конкурс – особливий внесок у розвиток нашої мови, культури, єднання нації. Ми мали можливість погуляти Одесою, побували у дельфінарії, зустрілися з дітками «Молодої гвардії», поклали квіти до пам’ятника Тараса Шевченка, відвідали Архистратиський  Михайлівський монастир.

 

 

Минулого року фільм Марії Тройчак  «І біль, і пам’ять – крізь роки» про історію і культуру  українців, депортованих у 1945-1947 роках з території Лемківщини, Холмщини, Надсяння і Бойківщини здобув друге місце у номінації «Кіноголос». А днями тернополянка презентуватиме його у Польщі на щорічному кінофестивалі, який відбувається у містечку Цісна. За словами пані Марії, цей фільм побачили лемки із США, довго розшукували її і попросили приїхати і презентувати свою роботу.

- Я дуже рада такому запрошенню, – додає тернополянка. – З нетерпінням чекаю презентації і спілкування із лемками з усього світу.

Джерело:nday.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео