Сьогодні відзначають Міжнародний день грамотності

Сьогодні відзначають Міжнародний день грамотності. У багатьох навчальних центрах, бібліотеках заплановані пізнавальні заходи та акції на тему важливості правильного користування мовою та її застосування у всіх сферах життя.

Проблемі грамотності почали приділяти більше уваги у середині минулого століття. Починаючи з 1966 року за ініціативою ЮНЕСКО було вирішено щороку відзначати Міжнародний день грамотності 8 вересня. Його мета – привернути увагу суспільства до розповсюдження грамотності.

За даними 2012 року 775 мільйонів дорослих людей на планеті не вміють читати і писати, а 115 мільйонів дітей молодшого шкільного віку, з яких 53 % дівчатка, не ходять до школи.

Неписьменні люди в основному живуть в країнах, що розвиваються, однак це явище поширене навіть у Німеччині. За даними Федеральної асоціації грамотності, у країні налічується 7,5 мільйонів людей віком від 18 до 64 років, які мають серйозні проблеми з письмом та читанням. 300 тисяч із них при читанні та писанні не можуть розшифрувати навіть окремі слова. Близько двох мільйонів людей можуть читати та писати окремі слова, але не можуть зрозуміти цілісні речення. Ще близько 5,2 мільйона дають раду з короткими реченнями, але зазнають невдачі з довшими текстами.

Цікавий збіг: саме 8 вересня 1636 року вважається й датою заснування одного з найкращих вузів світу – Гарвардського університету у США.

Вибір читачів за тиждень

Відео