З 1 жовтня українці платитимуть за газ за зимовими тарифами

Якщо споживач використовуватиме в місяць не більше 200 кубів газу, то ціна за один кубометр 3 гривні 60 копійок. Використання газу понад цю норму дорожче вдвічі – 7 гривень і майже 19 копійок. Один з найефективніших методів зекономити, переконують фахівці, – утеплення фасадів будинків. Кажуть, такий спосіб себе виправдовує, бо дозволяє зекономити до 50% тепла. В умовах суттєвого подорожчання опалення це вже не розкіш, а необхідність.

Українці за газ платять за зимовим та літнім тарифами. Ті, що використовують газ для обігріву помешкання і приготування їжі, платитимуть відповідно до сезону: з 1 жовтня до 30 квітня діє зимовий, з 1 травня до 30 вересня літній. Якщо в опалювальний період ви використовуєте в місяць не більше двохсот кубів газу, то ціна за один кубометр три гривні шістдесят копійок. Використання газу понад цю норму дорожче вдвічі – сім гривень і майже дев’ятнадцять копійок. Літній тариф не залежить від обсягу використання і становить теж сім гривень дев’ятнадцять копійок за один кубометр. Стільки ж платитимуть і ті, що користуються централізованим опаленням, а газом лише розігрівають їжу, незалежно від пори року. Найкращий метод економії, кажуть фахівці, – утеплення фасадів будинків.

– Втрати через стіни складають десь 45-50%, через це зараз дуже популярно стало утепляти будинки і багатоквартирні також піностерольними плитами, мінватою, також є сучасні технології – різні теплоізоляційні штукатурки, – говорить генеральний директор товариства “Технотерн-Буд” Лариса Товарянська.

Утепляти будинок потрібно комплексно, радять фахівці.

– Вікна десь тепловтрати біля 15-2%, цоколь, це низ будинку тоже десь коло 15% тепловтрати, ну і покрівля – 15-20%. Це все треба утепляти, вікна ставити енергозберігаючі і якщо утепляєте будинок пінопластом, то також треба думати як утеплити цоколь, відповідно і покрівлю.

В Тернополі діє програма термомодернізації. 70% вартості утеплення виділяють з міського бюджету, а інші 30% повинні оплатити самі мешканці будинку. На даний час роботи тривають у двох будинках на вулиці Лисенка, 6 та бульварі Данила Галицького, 16.

Джерело: tv4.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео