Більшість політиків і бізнесменів книжку у руки не беруть

- Людина, яка читає, не реагує на маніпуляції, - каже президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

Так, у сучасному світі мати власну позицію, особисту думку, знання - важливо, особливо політикам і бізнесменам. Адже вони претендують на звання української еліти.

Зараз у Львові відбувається Форум видавців, а в Тернополі – книжковий фестиваль «Бук сквер». А тому «Терен» вирішив запитати у тих і інших: «Що ви читаєте? Які жанри літератури любите?». Прохання розповісти про літературні вподобання кореспондент «Терену» надіслав через «Фейсбук» понад 20-ти найвідомішим політикам (із різних партій!) і бізнесменам Тернопілля. Для того, аби написати 5-10 речень усі мали достатньо часу. Утім, відгукнулися і погодилися розповісти, що читають – тільки шестеро! Решта, вочевидь, книжку у руки не бере. Отже, варто зробити висновки…

Михайло Апостол, екс-народний депутат, благодійник:

- Закінчую читати "Сценарій для України". Автор книги - Сергій Медвідь. А через те, що у кінці місяця у мене - захист дисертації, то зараз весь вільний час і ночі допрацьовую її.

Олег Вітвіцький, депутат міської ради, автор дитячих книжок:

- Як це не смішно звучить, але останнім часом перечитав багатенько літератури… для дітей. Працюючи над власними "Пригодами Алярмика та його друзів", я вивчав досвід класиків. Всеволода Нестайка, а також Олеся Гончара і навіть Кіплінга. Але все одно пішов своїм шляхом. Як виявилося, іноді повертатися у країну дитинства і корисно, і приємно.

Тарас Демкура, успішний бізнесмен, віце-президент Міжнародної торгової палати (ІСС) і керівник Тернопільського представництва Міжнародної торгової палати, радник голови обласної держадміністрації:

- Тоді, коли Україна переживає не найкращі часи, кожен із нас має взяти на себе особисту відповідальність за майбутнє нашої держави. Ми прагнемо до Європейської спільноти, і ми - нація з багатотисячною багатою культурною спадщиною. Але чи кожен із нас сьогодні відповідає вимогам часу? Потрібно щоденно працювати над собою. І читання книг - найкращий і найкоротший шлях до особистого зростання, оскільки нашу країну завжди будуть асоціювати із особистостями, які тут проживають, які нею керують.

Зараз почергово читаю дві книги. Перша - це книга Джона Максвела і Джима Дорнана "Як стати людиною впливу". Вона розкриває фундаментальне розуміння того, ким ми маємо бути, як бути цілісною особистістю, як налагоджувати взаємини один з одним, як вірити в себе і як вірити в людей, як вести за собою людей і як делегувати повноваження, як вміти слухати людей і як їх розуміти… Друга книга - книга Джанета Лоу "Уорен Бафет говорить". Колись зрозумів просту річ: нам треба читати і перечитувати історії людей, які досягли в житті великого успіху і вчитися з їхнього досвіду, оскільки є два шляхи: вчитися на своїх помилках і вчитися на чужому прикладі. Останній шлях - коротший. Уорен Бафет, який займає другу сходинку серед найбагатших людей світу, є геніальним фінансистом та інвестором, але сьогодні 85% своїх пожертв він віддає у фонд Біла Гейтса. Я вчуся у цієї людини, що потрібно робити, щоб життя було насиченим, повноцінним і корисним для інших. Остання книга, яку я прочитав, - це історія життя Кахи Бендукідзе, який близько року тому помер, але залишив неоціненний досвід як реформатор, автор провідних грузинських змін. Потрібно займатися самонавчанням і саморозвитком! Ніхто нам не допоможе, поки ми самі цього не зробимо!

Вадим Перець, шеф-редактор газети “У кожен дім”, у минулому – депутат міської ради кількох скликань:

- Зараз багато читаю про Схід, особливо про Китай, а саме про традиційну китайську медицину, школу самовдосконалення цигун, а також східну гімнастику тайдзи. Люблю історичні книжки, мемуари великих людей. Намагаюся аналізувати сьогоднішні події в контексті історії і минувшини.

Тарас Юрик, народний депутат України:

- На Форумі видавців дуже хочу придбати нову книжку Юрія Винничука «Аптекар». Перечитав величезну кількість його творів, і вважаю цього письменника класиком української сучасної літератури. Хоча загалом я читаю пригодницьку літературу, історичну… До речі, Люко Дашвар перечитав практично всі книжки. Як на мене, у нас є дуже багато достойних українських письменників. Є що почитати. Аби тільки цього хотілося… До речі, я закликаю усіх: читайте наших, українських письменників!

Віктор Литвинчук, керівник Офісу реформ у Тернопільській області:

- Читаю Андре Жида "Вибране" і Брайяна Трейсі "Досягнення максимуму". Люблю класику, поезію, причому різних напрямків - від західноєвропейської ХІХ ст. до Волта Вітмена і навіть сюрреалістів. Люблю латиноамериканську і українську літературу. Але зараз більше читаю книги із менеджменту.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео