Як економити, щоб платити менше за комунальні послуги

Жалюзі замість довгих штор, які закривають батареї, душ замість ванни, твердопаливні котли замість газових, побутова техніка найвищого класу енергозбереження, утеплення всієї стіни будинку, а не точкове утеплення фасадів – це лише кілька з багатьох речей, які можуть дозволити пересічним тернополянам сплачувати за комуналку набагато менше.

– Люди повинні розуміти, що вони мають великі перспективи зменшити видатки на енергоресурси, – каже місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець. – Ми шукаємо можливість достукатися як до мешканців, так і до представників міського самоврядування. Нам важливо, щоб заходи з енергозбереження вони проводили разом.

На думку Наталії Висіканець, прилади обліку потрібно встановлювати обов’язково, і це має стосуватися абсолютно всіх категорій населення.

– Лічильник нічого не економить, – пояснює співрозмовниця. – Він лише показує, наскільки ви раціонально чи нераціонально використовуєте той чи інший ресурс. Коли я кілька років жила у Польщі, за перший місяць я заплатила за комуналку більше 350 доларів. Жила так, як звикла в Україні: треба кофточку попрати – не проблема, цілу ванну води напустити – теж для нас звично.

Згодом жінці довелося вносити суттєві корективи у побут. Пані Наталія почала прати двічі на тиждень, приймати душ замість ванни, встановила аератор (водозберігаюча насадка — прим. ред.), замінила старі лампочки на енергозберігаючі. Тоді плата за комуналку зменшилася наполовину.

– У Польщі люди навчилися економити, незважаючи на більші, порівняно з нашими, зарплати, – каже співрозмовниця.

Культура споживання виховується тоді, коли доводиться платити з власної кишені. Люди мають розуміти, що Україна не є енергетично незалежною державою, тож треба замислюватися, на чому можемо економити.

– Ми часто не задумуємося, що телевізор в сплячому режимі споживає електроенергію, зарядний пристрій, невимкнений з розетки, – також. Навіть невимкнена мікрохвильовка... Її годинник теж споживає електроенергію, – продовжує вона. – Звичайно, в межах однієї квартири це невеликі втрати, але в межах країни це може бути великою економією.

Дуже хорошою економією буде встановлення на змішувачі у душі аератора, тоді навіть із невеликою кількістю води є відчуття великого потоку.

– А скільки води даремно стікає, коли ми чистимо зуби, – наголошує пані Наталія. – Підраховано, що коли одна людина вранці і ввечері чистить зуби, не вимикаючи воду, то за день даремно виливається 20 літрів води. Сім’я з чотирьох осіб через таку звичку щороку переплачує 286 гривень. Хоча, щоб почистити зуби, вистачає склянки води.

Віддавайте перевагу душу, продовжує співрозмовниця. На миття у ньому йде щонайбільше це 35-40 літрів води, натомість ванна потягне 150 літрів. Варто обмежити і використання миючих засобів, бо щоб змити всю піну, потрібно набагато більше води, ніж тоді, коли посуд миють содою, продовжує Наталія Висіканець.

– Не беремо до уваги глобальних втрат тепла через вікна і стіни. Ви можете використовати більше газу лише через те, що батареї закриватимуть довгі масивні штори, – звертає увагу співрозмовниця.

По максимуму слід використовувати і природне освітлення – це дозволить суттєво зменшити використання електроенергії. 10-30% світла поглинають бруд і пил на світильниках. Тож замість того, щоб вмикати більше лампочок, треба просто помити плафони. Також ви витрачатимете більше електроенергії через зашторені чи брудні вікна. Крім того, більше платитимете за світло, якщо на підвіконнях є великі рослини, які закривають вікна.

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео