Ми не забули, ми пам'ятаємо (фото)

Першу в Україні книгу-альбом у 3D-світлинах «Небесна Сотня: Історія Нескорених» репрезентувала тернопільська молодь. У виданні кожен Герой Майдану з Тернопільщини розповідає читачу про своє життя, мрії та боротьбу за Україну.

Автори видання стверджують: ідею із 3D-форматом книги привезли з-за кордону, оскільки в Україні такого ще не роблять. У кожному примірнику є спеціальні окуляри, аби читачі змогли побачити закладений вимір. Собівартість книги 150 гривень, однак у книгарнях вона може коштувати дорожче.

У присутності сімей загиблих на Майдані Героїв молоді активісти Тернопілля розпочали презентацію книги хвилиною мовчання. Написати книгу про своїх Героїв-ровесників Ірина Кучерява та Віталій Дембіцький захотіли ще півтора роки тому, у лютому 2014 року. Автори розуміли: книга має бути живою, зачіпати за живе кожного читача, передавати емоції усіх здобутих на Майдані досягнень чи втрат, розповідати про цвіт нації, втрату якого переживала вся країна.

«Ми не забули, ми пам’ятаємо ті буремні та холодні дні Революції Гідності, що об’єднали вільних духом людей. Проект «Небесна Сотня: Історія Нескорених» - це прояв нашої подяки і шани, - каже ініціатор створення книги Ірина Кучерява. - Завдяки книзі ми познайомимо вас із Героями Тернопільщини особисто. Сам на сам вони розкажуть вам, ким були і за що боролися. Вони довірять вам свої дитячі спогади і мрії, історії першого подиху і першого кохання. Вони вперше відкриють вам свої таємниці».

Автори зізнаються, що до проекту залучили багатьох волонтерів, які були готові допомогти із написанням книги без жодної винагороди, адже вважали за честь присвятити деякий час зі свого життя, тим, хто віддав своє життя за їхнє майбутнє. «Однак нове випробування для усієї країни, війна, не дозволила активістам надрукувати історію Героїв Тернопільщини – бракувало грошей», - розповів Віталій Дембіцький.

«Найважче було з фінансуванням, ми зверталися до багатьох меценатів, але виявлялося, що вони не стояли осторонь і жертвували кошти на потреби армії. І коли ми навіть знайшли гроші - знову болісний етап - різкий ріст валюти. Саме гроші не дозволили нам видати книгу до першої річниці Майдану. Тепер залишається надіятися, що усі самопожертви наших Героїв були не марними і нам вдасться відстояти нашу державу, вибороти нашу незалежність і мирне небо над нашими головами».

Якщо книга набуде популярності, її надрукують новим тиражем. Усі вилучені з продажу кошти активісти хочуть витратити на встановлення пам’ятника Героям Небесної Сотні у Тернополі.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео