«Наукові пікніки» - це цікаво й видовищно

Чи можна зацікавити  дітей у вивченні точних і складних наук? Виявляється, можна. Про це сьогодні розповіла на прес-конференції координатор «Наукових пікніків» у Тернополі Христина Білінська: - У неділю, 27 вересня, на Театральному Майдані з 12:00 до 18:00 відбудеться свято науки для дітей і дорослих.

Любителі точних наук зможуть особисто поекспериментувати в галузі хімії, фізики, астрономії, біології, робототехніки. Не лише діти, а й дорослі матимуть змогу взяти участь у фізичних та хімічних дослідах, пізнавальних іграх та конкурсах, управляти моделями роботів тощо.

«Наукові пікніки» у нашому місті пройдуть вже втретє. Цього разу очікується більше учасників, аніж це було торік. Стати їхнім учасником може кожний охочий. Для цього до 22 вересня потрібно заповнити анкету за ось цим посиланням: j.mp/scipicnics. Запрошуються команди науковців, науково-дослідні інститути, наукоємні стартами, наукові гуртки, студенти і школярі.

Ефект від наукових пікніків ми відчуємо десь через 5 років. Було б дуже добре, аби цей проект дійшов до найвіддаленіших куточків нашої області. На прес-конференцію завітали найактивніші учасники минулорічного проекту - представники Галицького коледжу, які показали цікаві креативні експерименти. Центр науки у Польщі теорію неймовірності дітям показують у прикладному варіанті. Організатори заходу планують напередодні Пікніків провести семінар для педагогів, науковців, щоб об’єднати зусилля і рухатись вперед. На меті створення клубу винахідників для школярів, який працюватиме впродовж року. Це допоможе підняти рівень освіченості, адже світ не стоїть на місці. Також планується створити Центр для майбутніх науковців за зразком польських колег.

У Тернопіль приїдуть представники хімічного факультету з Чернівецького університету, фізики – з Харківського.  Це буде цікаво й видовищно. Професор НТУ ім. Пулюя Олег Покотило на конференцію прийшов із власним приладом «Вега-2»,який розробили рівненські науковці. Він допомагає дослідити напруженість електромагнітного поля того чи іншого об’єкту. Ним можна навіть виміряти ауру. Професор пообіцяв на «пікніках» заміряти поле мобільних телефонів всіх бажаючих. Адже вони негативно впливають на біополе людини. Також він наголосив на важливості таких заходів. Коли приходять цілими сім’ями, покращується дух ментальності родини, це стає вже престижно: хто був на пікніку, а хто не був. Дуже часто буваю у віддалених селах – там є надзвичайно талановиті діти,- каже професор, - їм особливо корисно побувати на «Наукових пікніках».

Організатори цьогорічних «Наукових пікніків» у Тернополі – Міністерство молоді та спорту України, Департамент сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту а також освіти і науки ТОДА, Управління молоді та спорту, освіти і науки Тернопільської міської ради.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео