150-річчя Андрея Шептицького у Тернополі відзначили духовною музикою «Трембіти» (фото)

Урочисту академію з нагоди 150-річчя з дня народження митрополита Шептицького у ПК «Березіль» розпочали із вшанування одного з його величних вмінь – формування в українського народу сили духу.

Митрополит Андрей Шептицький відомий у світі як поборник поневоленого українського народу перед окупантами двох світових воєн. Його головним засобом оборони була розбудова освітніх і культурних закладів, відродження самоусвідомлення суверенності української нації. Тому присвячену митрополиту урочисту академію у Тернополі розпочали з ушанування сучасних захисників нашого народу – дев’ятьох військовослужбовців нагородили медалями «Учасник АТО». 

Перед початком святкової учти про життя Андрея Шептицького розповів єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Теодор Мартинюк. До виконання сьогоднішніх обов’язків він був ігуменом Святоуспенської Унівської Лаври, у якій митрополит прожив багато років.

«Андрей Шептицький був графом, який віддав усі свої кошти на розвиток, зокрема, музики. Але у цій своїй любові до прекрасного він був дуже простою людиною. Велич митрополита була у тому, що слова Євангелія він втілював у життя. Будучи однією з найбагатших на той час людиною, він жив у цілковитій убогості, все віддавав, аби наша культура багатіла. У нас, в Унівському монастирі, якщо хто бував, то міг побачити його старенький, полатаний матрац, міг побачити іншого митрополита Андрея. Його ряса мала кілька десятків років – він не дозволяв собі пошити новий одяг, а їв те саме, що і житель найвіддаленішого села. Сьогодні ми можемо перейняти таку думку, що така велика людина стала такою вбогою для свого народу. Кожен з нас має таку можливість – жити, творити і вмирати для свого народу».

Для тернополян духовні твори виконали солісти, хор і камерний оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Прозвучала, зокрема, композиція «Благослови душе моя Господи» К.Стеценка, «Царю небесний» та «Алилуя» І.Соневицького, «Ave Maria» П.Масканьї.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео