У тернопільських маршрутках щурі вилазять людям на коліна

Цьогоріч кількість постраждалих від укусів тварин в Тернопільській області значно збільшилась, але тернополяни не поспішають одразу звертатись за медичною допомогою. А ліки від сказу - у дефіциті.

На території області епідемія серед тварин продовжується. Цього року зареєстровано 29 випадків сказу проти 23 за аналогічний період минулого року. У Головному управлінні Держсанепідслужби в Тернопільській області зазначили, що запаси вакцини від сказу вичерпуються, тому ризик зараження людей цією недугою залишається високим.

Сказ – невиліковна смертельна інфекція. Вірус вражає центральну нервову систему, що призводить до порушення дихання і внаслідок цього - смерті. В останні десять років досить часто зустрічається так звана “тиха” форма сказу, особливо серед диких тварин та собак.

У 2015 році кількість призначених антирабічних щеплень постраждалим збільшилась. Їх призначають у випадках укусів скаженої тварини (або такої, що має ознаки сказу), дикої або невідомої тварини, миловидних гризунів.

З початку року зареєстровано 27 випадків покусів мишовидними гризунами у 15 районах області та в місті Тернополі. Найбільше серед гризунів кусаються сірі щурі – 22 випадки. Нещодавно хлопець у спільноті «Від Тарнополя до Тернополя» опублікував фото, де щур в одній із тернопільських маршруток виліз йому просто на коліна.

Цього року зросла також на 2,8% кількість нападів бродячих собак та котів на людей. У Тернополі «найпопулярнішим» місцем собачої агресії є територія біля комунальному ринку на вулиці Шептицького. Люди неодноразово скаржились, що з настанням темряви пси, яких підгодовують «базарники», просто скаженіють. Виявлено 37 осіб, в тому числі і покусаних - 18 (48,7%), з підвищеним ризиком інфікування вірусом сказу, яким призначено повний курс антирабічних щеплень.

Та найстрашніше, що пацієнтам не було введено антирабічний імуноглобулін через те, що його у лікарнях просто немає, а це несе загрозу для життя заражених.

Для своєчасного реагування та проведення комплексу необхідних заходів запроваджено щоденне, щотижневе інформування Головного управління про зареєстровані випадки покусів, подряпин чи ослинень тваринами на окремих адміністративних територіях, налагоджена співпраця з зацікавленими службами - лікувально-профілактичною мережею та установами державної ветеринарної медицини щодо своєчасності взаємоінформування та організації заходів у межах компетенції.

Юлія НІКІТІНА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео