Тернопілля віддає шану своїй славетній землячці

Сьогодні біля пам'ятника відомої оперної співачки Соломії Крушельницької, відбулися святкові урочистості за участю студентів та викладачів Тернопільського музичного училища, яке носить ім'я співачки із світовим іменем. Концертна імпреза та покладання квітів з нагоди 143-річниці від дня народження уродженки Тернопільщини, зібрало багато тернополян, які цієї миті були у центрі міста. 


22 серпня 2010 року сотні тернополян і гостей міста зібралися на урочисте відкриття пам'ятника українській співачці, уродженці Тернопілля Соломії Крушельницькій. 
“Неперевершена співачка, чарівна жінка! Якою вона була милою і прекрасною”, - казали свого часу всі, хто знав Соломію в Італії. " Найбільші театри земної кулі сперечалися за право приймати у себе видатну артистку”, — писала тогочасна преса. 

До слова. Погруддя Крушельницької є  в оперних театрах Львова, Мілана, Варшави, а ось пам'ятник їй на повен зріст у Тернополі - перший у світі. Сьогодні серед учасників свята була ініціаторка його створення, голова благодійного фонду "Соломія", колишня директорка Тернопільського музучилища, шеф-редакторка газети "Соломія" - Марта Подкович. Саме вона ще у  2003 році звернулася до громадян, установ і організацій з проханням зібрати кошти на пам'ятник. У 2010 році Соломія у бронзі повернулася додому.  Автор фігури, Володимир Стасюк, працював над пам'ятником у Львові за допомогою братів Володимира й Андрія Сухорських. Скульптура висотою 3,8 метра і вагою 3,5 тонни — перша в області вилита з цілісної бронзи. 


Також серед почесних гостей були заступник директора музучилища Богдан Маюк, директорка музею Соломії Крушельницької у селі Біла - Надія Зюбровська, старші наукові співробітники Галина Зюбровська та Марія Федун.

 

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео