Квартирне питання: переселенцям потрібна допомога

Проблема переселенців актуальна по всій Україні, зокрема і на Тернопільщині. Тепер питання внутрішньо переселених осіб допоможе вирішити позаштатний радник міністра соцполітики, яка співпрацює як з державними установами,  так і з волонтерськими організаціями.

На Тернопільщині цю відповідальну посаду зайняла тернопільська волонтерка, голова благодійного фонду "Вікно життя" Ірина Жигунова. Приймальня позаштатного радника міністра соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб діє в кабінеті № 230 Тернопільської ОДА за адресою: вул. Грушевського, 8.

- Така ініціатива зараз діє по всій Україні, - каже представник ГО "Крим SOS" Олена Лаба. - Кандидатів обирали за жорсткими критеріями: потрібно мати управлінський, волонтерський досвід, вміти знайти підхід до переселенців.

Загалом обирали із майже 120 резюме, зрештою, у всіх регіонах України тепер є 27 радників. 25 з них працює на регіональному рівні, двоє - на національному.

Сам проект тимчасовий - розрахований на 9 місяців, але з можливістю продовження, залежно від його ефективності.

За приблизними даними, в Україні є близько 1 млн. 400 тис переселенців.

- У березні 2014 року у нас з'явилися перші сім'ї з Криму, а у квітні почали приїжджати переселенці із Слов'янська і Краматорська, - каже Ірина Жигунова. - Спершу це був хаотичний процес: транспортуванням, супроводом і зустріччю переселенців займалися виключно волонтери. Потім до нас підключилися держструктури – управління ДСНС, Департамент соцполітики, управління сім'ї і молоді, громадські та релігійні організації.

На даний момент переселенців з гарячих точок на Тернопільщині немає. Переважно область прийняла жінок з дітьми, неповносправних та людей пенсійного віку. І якщо харчами та одягом людей забезпечують, то проблеми житла та працевлаштування досі залишаються відкритими. Потрібна допомога тернополян.

Загалом Тернопільщина прийняла 2687 внутрішніх переселенців, з них 691 - неповнолітні. 97 осіб влаштували у дитсадки, 288 – у школи області. 55 стали студентами вишів і 901 отримує пенсійні виплати.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео