На Тернопільщині щороку стається понад 1000 інфарктів

Усі охочі можуть перевірити стан свого здоров’я сьогодні, 29 вересня, у приміщенні фойє «білого дому», що на вул. Грушевського, 8 у Тернополі.

Профілактично-просвітницькі заходи  «Збережи своє серце» проводять працівники КУТОР «Центр здоров’я» за сприяння департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації. Лікарі консультуватимуть до 15 години. Медики вимірюють артеріальний тиск, визначають індивідуальну потребу води в організмі, а також визначають індекс маси тіла і дають поради, якщо виявили якісь негаразди зі здоров’ям. Окрім того, відвідувачі можуть отримати просвітницьку літературу із питань здорового способу життя.

- У нас і так кожен третій має проблеми із серцем, - каже в. о. заступника голови обласної держадміністрації Віктор Овчарук. – Тож слід робити акцент на профілактиці таких недуг. Цей захід і має таке спрямування.

Нагадаємо, Всесвітній день серця проводять за ініціативи ВООЗ із 2000 року. Ця подія щорічного характеру відзначається в останню неділю вересня.

- Це добре, що подібна акція уже стала традиційною. Ми підтримуємо її щороку, - каже головний позаштатний кардіолог Тернопільщини, завідуюча відділенням Університетської лікарні Наталія Вівчар. – До слова, наступний рік медики хочуть оголосити Роком серця, адже проблеми із серцево-судинними захворюваннями весь час стають лише гострішими.

Серцево-судинні захворювання, за словами лікаря, є однією з основних причин смерті у світі. Тернопільщина – не виняток. У нас щороку стається понад 1000 випадків гострого інфаркту міокарда, що є наслідком негараздів із серцево-судинною системою. Основні фактори ризику розвитку таких захворювань, як каже Наталія Вівчар: артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові і його фракцій, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління і стреси.

- Я пройшов обстеження і сам був здивований результатом, - каже директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Богайчук. – Виявилося, що у мене збільшилася вага (116 кг – прим.). Окрім того, я ніколи не мав проблем із тиском, а сьогодні показник 140/80. Отже, варто відкоригувати своє харчування і замислитися над тим, щоб вести активніший спосіб життя.

Лікарі із «Центру здоров’я» також порадили панові Богайчуку більше вживати води. Чоловікові із досить високим зростом і вагою слід випивати щодня не менше 3 літрів води. Він обіцяв дослухатися до рекомендацій. До того ж, закликав усіх вчасно проходити профогляди і дбати про своє здоров’я, поки ще не пізно. Допоможе у цьому профілактика серцево-судинних недуг.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео