На вулиці міста виїхав незвичайний тролейбус

      Від сьогодні Тернополем їздитиме новий старий тролейбус  «Ретро». Повернути до життя старий транспорт взялися працівники і студенти Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка спільно з «Тернопільелектротрансом». Вже від завтра «рогатий» курсуватиме маршрутом № 8.

     «Прем’єра» ретро-транспорту відбулася біля зупинки на вулиці Винниченка. Під музичний супровід студентів факультету мистецтв, тернополяни знайомилися з вже шостим «Тролейбусом щастя». «Тролейбус щастя» – ініціатива студентів та працівників педагогічного університету. Попередні п’ять «гармошок» вже курсують вулицями міста, тішачи око містян своїм тематичним наповненням: «Україно моя вишивана», «Україна єдина», «Тернопіль романтичний», «Веселих свят» та «Сім кольорів щастя». Проект потрапив до півфіналу конкурсу «Найкращі соціальні проекти України».  Ініціатором «Тролейбусів щастя» і координатором проекту є викладач кафедри інформатики ТНПУ Галина Полюга.

     Старенький тролейбус «Skoda 9Tr» руки студентів та працівників педуніверситету перетворили на справжню історію на колесах: тут можна прочитати про старі друкарські машинки, одяг, автівки, переглянути багато цікавих фотознімків. Долучився до ініціативи і Тарас Демкура – знаний любитель ретро-автівок, надавши чимало фотографій старого Тернополя і ретро-транспорту, що додало родзинки старенькому тролейбусу. «Хочеться, щоби наше місто стало туристично привабливим. Коли ми дізналися, що є старі тролейбуси, які продаються за кордон за дуже малі гроші, а вже там їх роблять туристично привабливими, то ми домовилися з тролейбусним депо, що будемо самотужки їх реставровувати, а не продавати», – не без захоплення поділився з «Тереном» Тарас Демкура. Також підприємець розповів, що незабаром в місті можуть з’явитися туристичні маршрути на ретро-автівках, що також сприятиме розвитку туристичної інфраструктури в Тернополі.

     З миру по нитці оздоблювали старенький «Skoda 9Tr»:  «Тернопільелектротранс» фарбував, студенти розфарбовували та обклеювали газетами, викладачі допомагали та зносили з домашніх «колекцій» старі касети, платівки, кіноплівки. І все для того, аби щодня тішити тернополян та просто робити рідне місто кращим.

    Сьогодні тролейбус з учасниками проекту поїхав маршрутом № 1, але вже від завтра курсуватиме маршрутом №8.

 Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео