Сповідь тернопільського вчителя. Частина 3 (відео)

Цього тижня з професійним святом ми вітатимемо учителів. Праця педагога вимагає титанічних зусиль, таланту, самовіддачі. "Терен" пропонує цикл публікацій про працівників педагогічної сфери, аби дізнатися всі тонкощі їхньої нелегкої роботи. Сьогодні – третя публікація.

Наш співрозмовник - вчитель математики Тернопільського навчально-виховного ліцею №6 ім. Назарія Яремчука Віталій Іванович Кулешко.

- Пане Віталію, чому обрали таку професію? Педагог сьогодні - не дуже вдячна робота…

- Ви знаєте, вчитель - це є висока професія, перед нею поставлені високі цілі, відповідно, людина, котра хоче досягти чогось високо, і ставить перед собою такі цілі. Тому я бачу себе вчителем. Мені здається, що у суспільстві на цьому місці я найбільше можу послужити.

- Діти - це покликання чи професія?

- Перш за все, це покликання, але не варто забувати, що це також професія, тобто будь-яка робота вимагає навчання. Дітей у першу чергу треба любити, але з ними працювати також необхідно навчитися. З цим неможливо народитися.

- Скільки часу Ви працюєте педагогом?

- Я працюю 7 рік уже у цій школі вчителем математики.

- Чи є перспективи у молодого вчителя, який пройшов певний період роботи і думає про майбутнє?

- Я вважаю, що так, у будь якій професії, якщо ти є професіоналом своєї справи, ти досягнеш успіху.

- Знаємо про проблеми фінансові вчителів у нашій країні. Як ви справляєтесь із цим, адже держава слабо підтримує цю професію сьогодні?

- Можливо, ситуація складна, але вона складна у всіх професіях, тобто не важливо, чи ти журналіст, чи ти працівник на заводі. Люди не отримують таких надприбутків, щоб казати, що вчитель заробляє мало. Вчитель заробляє достатньо для того, щоб жити і розвиватися. Люди навчені, що престижна професія така, де або ти дуже багато заробляєш, або є можливість вкрасти. Тому професія вчителя не підходить ні під одну із цих двох категорій. Але моя думка, що професія вчителя дуже престижна і налічує багато своїх переваг.

- Що є найважливішим у роботі з дітьми?

- У роботі з дітьми найважливіше - це є настрій. Ваш і дітей. У принципі, я б сказав, що це найважливіше у житті, тому що відповідно, якщо вам щось псує настрій, вам живеться гірше від цього. 

- Це справа всього вашого життя?

- Зараз динамічний час, і часто говорять, що людина за все своє життя повинна поміняти декілька професій. Деякі професії відмирають, деякі живуть, але я вважаю, що я на своєму місці і за допомогою цього я щасливий. Думаю, що я працюватиму вчителем і надалі.

- Яке ваше життєве кредо?

- Будь твердий до себе і будеш справедливий.

Юлія ПАЛЕНИЧКА

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео