Дмитро Юрас

Скільки коштують полуниці на ринку у Тернополі

Ягоди дещо подешевшали, однак порівняно з аналогічним періодом минулого року ціна тримається високою

На ринку у Тернополі дешевшають полуниці. Головна причина – збільшення кількості ягід на ринку. Які ціни, дізнавався журналіст Терену.

Більшість полуниць на ринок привозять із Закарпаття. Кілограм обійдеться у 140-200 гривень за кілограм. Вартість залежить від розміру ягоди. Також полуниці продають у контейнерах, по 500 грамів ягід у кожному. Такий контейнер обійдеться у 100-150 грн. Вища ціна зумовлена тим, що ягоди відібрані. Також на прилавках вже з'являється полуниця вирощена на Тернопільщини, зокрема, у Великому Ходачкові. Ціна такої – 180-220 грн/кг.

Нагадаємо, як писав Терен, станом на 25 квітня цього року полуниці на ринку були дорожчі – 180-250 грн/кг. Тоді переважно продавали ягоди привезені з Греції та Іспанії.

Зараз полуниця дешевша, ніж була раніше, до того ж вона значно солодша. Адже вже почався масовий збір, та й люди більше відважуються купувати. Відповідно зараз більша реалізація, й полуниці більше. Наразі ми продаємо закарпатську, а раніше була закордонна. Та, що з-за кордону виглядала гарно, але ціни були високі, – каже продавчиня Ірина.

Полуницю на ринок у Тернополі найчастіше привозять із Закарпаття

Коли буде подешевшання, продавці прогнозувати не беруться. Адже все залежить від погодних умов.

Я думаю, що полуниця дешевшатиме. Але за умови, що буде тепло і сонячно. Якщо ж ні, то ціна триматиметься одна, – говорить продавчиня.

До слова, в Україні прогнозують сезонний дефіцит полуниці. Все це через несприятливі погодні умови цієї весни, тож й ціни на ягоди «кусатимуться».

Минулого року полуниця була значно дешевша. Продавці пояснюють це кращими погодними умовами. Загалом сезон полуниці буде від кінця червня до кінця квітня. 

Як розповідають покупці, у зв’язку з подешевшанням почали частіше купувати полуниці. Обирають ягоду із Закарпаття через її хороші смакові якості.

Мої діти люблять полуницю. Ще місяць тому купувала рідко, рання не солодка і дорога. Останній тиждень беремо ледь не щодня. Я нею часто прикрашаю торти, – розрізаю на половинки і викладаю зверху. Дуже гарно й смачно, – каже Вікторія.

А тернополянка Інна не поспішає купувати полуниці, а чекає розпалу сезону, коли ягоди будуть дешевші і набагато соковитіші та солодші. Жінка старається купувати домашні полуниці, які кращі на смак. З цих ягід готує варення, компоти, вареники, пироги.

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео