Як отримати дозвіл на індивідуальне опалення

Вже скоро розпочинається опалювальний сезон, і люди зі страхом чекають нових платіжок. Саме з 1 жовтня почали діяти нові тарифи на газ для населення.

У багатоквартирних будинках з центральним опаленням власнику доведеться платити за єдиним визначеним тарифом. Тому багато людей починає знову задумуватись про встановлення індивідуального опалення, аби самостійно контролювати кількість спожитого газу. Проте, наразі, серед мешканців міста побутує думка, що на це накладено вето.

Насправді ж уряд ніколи категорично не забороняв людям врівноважувати свої бюджети та знижувати комунальні виплати за рахунок автономного опалення. Є просто певні умови, яких треба дотриматись, аби отримати потрібні дозволи. І в першу чергу – це необхідність відключення від централізовано обігріву цілого будинку, а не окремих квартир. Тобто, якщо усі мешканці будинку домовляться про одночасний перехід на автономне опалення, ніхто не має права їм відмовити.

Щоправда, це лише красиво звучить. Кожен одразу згадує своїх сусідів-пенсіонерів, які справді не мають навіть зайвих копійок, не те що кілька тисяч гривень, чи малозабезпечені сім’ї, що виживають на мінімальну зарплату. З таким «набором» тяжко добитися згоди усіх жильців, а брати на себе зобов’язання оплатити їм встановлення індивідуального опалення точно не по кишені навіть більш забезпеченим тернополянам.

Таку роль повинна взяти на себе міська влада, адже наразі справді не вигідно обігрівати будинок, в якому половина мешканців вже перейшла на індивідуальне опалення. Комунальні підприємства апріорі працюють у збиток. Такі питання треба вирішувати на вищому рівні, шукати шляхи фінансування та впроваджувати ідеї в життя. Нехай тернополянам буде тепло...

Тамара КОБЛИК

 

Вибір читачів за тиждень

Відео