Громада повинна активніше контролювати використання бюджетних коштів

Про реалізацію рішення Тернопільської обласної ради «Про порядок публічного звітування головних розпорядників коштів обласного бюджету» йшлося на засіданні круглого столу. Як зазначив заступник голови обласної ради Олег Боберський, прийняття такого рішення зініціювали громадські активісти та група депутатів обласної ради.

– Коли відбувалися громадські слухання проекту обласного бюджету на 2015 рік, було запропоновано, щоб у тексті рішення про обласний бюджет була зафіксована норма про те, що головні розпорядники коштів обласного бюджету будуть звітувати про використання грошей.  З метою реалізації цього рішення,  громадською ініціативою «Громадяни без корупції» та групою депутатів було підготовлено та внесено на розгляд сесії проект рішення, який було прийнято 10 лютого 2015 року, -  наголосив Олег Боберський. –  І сьогодні ми обговорюємо  перші проміжні результати публічних звітувань за перше півріччя 2015 року.

Окрім публічних звітувань, у яких брали участь депутати обласної ради та представники громадськості, на новому сайті обласної ради створено рубрику «Публічні фінанси». У ній є розділи по кожному головному розпоряднику, де зазначено  і статистичні дані про фінансову діяльність департаментів ОДА, міститься і така унікальна інформація, як реєстр договорів, укладених і головними розпорядниками, і розпорядниками нижчого рівня. Відтак, зазначили присутні, відкритий доступ до інформації про те, як витрачаються кошти платників податків. – Зроблено велику кропітку роботу. Тернопільська обласна рада поки єдина з органів місцевого самоврядування, яка розпочала публічні звітування. Переконаний, що новообрана обласна рада продовжить цю справу, – зауважив Олег Боберський.

Один з ініціаторів проведення звітувань з використання коштів обласного бюджету,  співкоординатор громадської ініціативи «Громадяни проти корупції» Василь Тарас вважає, що публічне звітування –  це один зі способів та методів вплинути на зменшення рівня корупції.

– Процес витрачання коштів повинен бути прозорим та доступним кожному громадянину, – каже Василь Тарас. – Усі ми є платниками податків, і дивно виглядає, що, сплачуючи податки, передаючи їх у користування вибраним нами депутатам і призначеним чиновникам, ми не контролюємо використання цих коштів. Та, на превеликий жаль, публічне звітування не викликало інтересу в частини депутатів та й у самої громади.

Депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету Олександр Стадник стверджує, що у своєму рішенні обласна рада рекомендувала районним та міським радам прийняти аналогічні рішення про публічні звітування, але ніхто не відгукнувся.

– Чомусь багато керівників  бояться представити громадськості  звіти про використання коштів, – наголосив Олександр Стадник. –  Вважаю, що саме публічність і прозорість в освоєнні коштів відіб’є бажання  будь-якому керівнику займатися фінансовими маніпуляціями. Уже зараз кожен, хто зайде на сайт обласної ради, має чітку картину: хто і за якими цінами купував, приміром, матеріали чи продукти, як витрачав надходження.

Присутні наголосили, що публічні звітування – процес незворотний.

– Наше рішення від 10 лютого на день випередило закон України про відкритість використання публічних коштів, прийнятий Верховною Радою 11 лютого, – наголосив депутат обласної ради Володимир Чубатий. – Та закон передбачає, крім  прозорості використання бюджетних коштів, ще й контроль за використанням коштів і комунальних підприємств та підприємств державної власності».

Учасники круглого столу зазначили, що, звичайно, є недоліки в реалізації рішення про публічні звітування головних розпорядників коштів, адже це перший досвід. Однак, зазначили вони,  робота з удосконалення триває.  Найближчим часом розпочнеться підготовка до публічних  звітувань головних розпорядників коштів обласного бюджету за 9 місяців.

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео