Тернополянам залишився тиждень для уточнення себе у списках виборців

У Тернополі усі ДВК забезпечені приміщеннями та немає передумов для виникнення зупинок в роботі дільничних комісій. У цьому запевнили керівники відділів Державного реєстру виборців ОДА і Тернопільської міської ради.

Зокрема, начальник відділу Державного реєстру виборців облдержадміністрації Ігор Бойко розповів, що дільничні виборчі комісії вже отримали запрошення для виборців.

- На сьогоднішній день 1156 дільничних виборчих комісій отримали попередні списки виборців та іменні запрошення. До 14 жовтня включно ДВК зобов’язані надіслати запрошення кожному виборцю. Якщо виборець не отримав запрошення, йому слід звернутися до ДВК  чи до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою для уточнення в попередньому списку виборців. Також виборець має змогу звернутись із заявою при потребі за станом здоров’я до ДВК щодо надання йому можливості проголосувати вдома. Для цього потрібно, крім заяви, довідку з медичного закладу,  - каже Ігор Бойко.

За його інформацією, до попередніх списків виборців включено 834 211 жителів області. З них 3,5 %, а саме 25 392 виборці не здатні пересуватись самостійно, тобто голосуватимуть вдома. Найбільше таких в Бережанському та Шумському районах, 5,1 і 5,0 відсотків відповідно. Найменше в Тернополі – 0,6%, в Чорткові – 1,5% і в Підгаєцькому районі – 1,3%.

Крім того, 11 жовтня у відділі ведення Державного реєстру виборців міської ради було передано кожній ДВК Тернополя списки виборців та іменні запрошення. Начальник відділу Віктор Пулька відмітив, що законодавством для уточнення громадянами себе в попередніх списках передбачено обмаль часу.

- Від сьогоднішнього дня дільнична виборча комісія зобов’язана працювати в себе у приміщенні. Тобто будь-який виборець до 19 жовтня може звернутися до ДВК для виявлення себе в попередніх списках виборців. 11 число і 19 число дуже короткий термін. Тобто законодавець дав дуже мало часу для того, щоб людина мала можливість, власне, звернутись для уточнення, – наголосив Віктор Пулька.

Він також зауважив, що законодавець не передбачив голосування на місцевих виборах для людей з Криму, Донецької і Луганської областей, які на даний час проживають в Тернопільській області.

Джерело: doba.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео