«Тіла загинуть – житиме ідея»

Учні 27-ої школи мають з кого брати приклад. Сьогодні на фасаді школи, що на вулиці Пантелеймона Куліша, відкрили пам’ятну дошку на честь загиблого в АТО Віктора Гурняка – фотокореспондента, волонтера, бійця «Айдару», який загинув 19 жовтня минулого року в ході воєнних дій на Донбасі. Вшанувати пам’ять Віктора прийшли рідні, пластуни, учні школи та представники обласної та міської адміністрацій.

Попри холодну погоду, шкільне подвір’я заповнили учні школи і тернополяни, які просто знали Віктора. На відкриття дошки пам’яті прийшли батьки Героя – Петро та Марія Гурняки разом з молодшим сином Остапом, а також дружина Віктора – Ірина. Не забули про вшанування пам’яті і представники влади: серед присутніх були міський голова Тернополя Сергій Надал, начальник управління освіти і науки міської ради Ольга Похиляк, керівник апарату Тернопільської облдержадміністрації Віктор Шумада, а також голова Тернопільської обласної організацій Спілки офіцерів Олександр Варакута. Згадати про Віктора Гурняка прийшли й представники Самооборони Майдану, а також пластове подружжя – Любомир та Наталя Шимківи.

Віктор Гурняк вступив до Пласту, коли йому було 14. Належав до гуртка «Сірі вовки», що входив до куреня ч. 29 ім. Юрія Старосольського. У 2004 році став одним із співзасновників та першим курінним куреня ч. 77 ім. Івана Гавдиди. Згодом був членом 15 куреня УСП «Орден Залізної Остроги» ім. Святослава Завойовника.

На знак пошани до побратима пластуни прочитали молитву разом з усіма присутніми. Молодший брат Остап і Сергій Надал відкрили пам’ятну дошку. Напевно, нікого не залишив байдужим вірш, прочитаний хлопчиком, який втратив друга і брата.

Нагадаємо, що тернополянин Віктор Гурняк спочатку був волонтером, потім пішов добровольцем в «Айдар», а 19 жовтня 2014 року загинув поблизу селища Сміле Слов'яносербського району Луганської області, коли вивозив з передової поранених побратимів. Похований на Личаківському кладовищі у Львові біля пам'ятника Пласту на Меморіалі Української Галицької армії.

У Тернополі це вже друга меморіальна дошка Віктору. Першу встановили й освятили 3 червня на фасаді Технічного коледжу ТНТУ, де він навчався. Також в загальноосвітній школі № 27 є куток пам’яті, де розміщено фотознімки Віктора та інформацію про нього.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео