У Кременці компетентно говорили про освіту і бізнес

Міжнародний семінар ”Компетенції для сучасної економіки Європи“ відбувся на базі Кременецької гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка. Його підготували Комітет міської економіки Національної економічної палати у Варшаві в рамках співпраці між польським і українським секторами освіти і бізнесу, польсько-українського клубу бізнесу та польсько-українського об’єднання освіти.

Безпосереднє керівництво семінаром здійснював голова Комітету міської економіки Зенон Кічка. До академії прибула науково-економічна місія з Республіки Польща, до якої увійшли представники 9 вищих закладів освіти Варшави, Познані, Щеціна, Бидгоща, Торуня, Вроцлава, Ополя і Хожува. Ці виші спеціалізуються на питаннях економіки, бізнесу, фінансів і банківської справи.

Перед учасниками семінару – викладачами та студентами академії, Кременецького лісотехнічного коледжу, Кременецького медичного училища ім. Арсена Річинського, вчителями та учнями випускних класів загальноосвітніх шкіл Кременця виступили польські фахівці: проректор Вищої школи банківської справи у Вроцлаві Даріуш Вуйцик, директор нових бізнесових проектів Центру розвитку вищих шкіл у Познані Юстина Лепка, старший спеціаліст відділу співпраці із зарубіжжям Вищої школи банківської справи у Познані Моніка Томашевська-Фатіга, координатор з продажу фінансового відділу Вищої школи банківської справи в Торуні Кшиштоф Навроцький і керівник місії, модератор семінару Зенон Кічка.

Учасники семінару отримали повноцінну інформацію про університети WCB (вищі школи банківської справи) – найбільшої у Польщі групи вищих навчальних закладів у сфері бізнес-освіти. Головна особливість цієї групи: співпраця з представниками ринку праці забезпечила відповідність напрямів підготовки і спеціальностей актуальним потребам ринку, а тому отриманий випускником диплом полегшує отримання бажаного місця роботи. Університети WCB не лише пропонують широкий вибір спеціальностей, а й за рахунок оптимальної організації навчального процесу дозволяють студентам поєднувати навчання з роботою. Специфіка навчального процесу полягає в тому, що навчальні програми пристосовані до вимог працедавців, завдяки чому все, чому навчається студент, придатне для використання у професійній практичній діяльності, а практична форма занять на всіх ступенях навчання сприяє активному та ґрунтовному засвоєнню знань і стимулює креативний підхід до виконання навчальних і практичних завдань.

Університети WCB мають ліцензії на підготовку бакалаврів і магістрів 430 спеціальностей 75 напрямів підготовки та 317 напрямів післядипломної освіти. Вони здійснюють партнерські зв’язки зі 120 вищими закладами освіти Європи і США. Їх реальна ”група підтримки“ – 250 тисяч студентів  і випускників. Навчальні заняття зі студентами ведуть більше 2300 висококваліфікованих викладачів-практиків. Для студентів старших курсів пропонуються більше 3300 можливостей у різних видах навчальної практики, реалізації якої сприяють понад 5700 бізнес-партнерів.

Серед напрямів підготовки і спеціальностей – традиційні педагогіка, психологія, політологія, право, іноземні мови, інформатика, фінанси та бухгалтерський облік, економіка і, окрім них, – новітні напрями та спеціальності: інженерія управління, психологія в бізнесі, право в бізнесі, логістика, внутрішня безпека, туризм і рекреація, особистісний розвиток, екологія та енергія тощо. Працедавці оцінили співробітництво з університетами WCB в 4,53 бала за 5-бальною шкалою, а згідно зі звітом Міністерства науки і освіти Польщі всі університети WCB перебувають у першій десятці рейтингу недержавних ВНЗ за показником привабливості для абітурієнтів. Дипломи цих університетів визнаються в усіх країнах Європейського Союзу, США і Канаді.

Представники польської науково-економічної місії – учасники семінару ”Компетенції для сучасної економіки Європи“ – зустрілися з ректором академії, професором Афанасієм Ломаковичем, членами ректорату та самоврядних структур. Відбулася предметна розмова про можливості співпраці академії та польських ВНЗ, зокрема університетів WCB.

Прес-служба Тернопільської ОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео