Тернопільський держархів отримав у подарунок цінну книгу (фотофакт)

Старший науковий співробітник «Історико-меморіального музею політичних в’язнів» Ігор Олещук багато років працює з архівами і матеріалами національно-визвольної боротьби українського народу, збирає дані про учасників визвольної боротьби від 1914 по 1980-ті роки. За його участю видані Книги Пам’яті в усіх районах області.
Стараннями пана Олещука була створена експозиція музею про збройне підпілля 1940-50 років, репресії проти українського народу. Він привіз із Києва і здав у фонди обласного краєзнавчого музею великий архів Василя Галаси – «Орлана», дослідив діяльність підпільної друкарні ім. Ярослава Старуха, яка діяла у 1948-1951 роках у селищі Товсте Заліщицького району. Знявся у фільмі Тернопільської «Держтелерадіокомпанії» «Нескорені краяни» і у фільмі 5-го каналу «Воля, або смерть!». Також невтомний дослідник видав книги спогадів «Шлях до світанку» і «Шлях до прозріння»…

Багато добрих справ за плечима у цього чоловіка. Його активна громадська і життєва позиція вражає: завжди був і залишається щирим українцем-патріотом.

Недавно пан Ігор подарував Тернопільському обласному державному архіву унікальне цьогорічне видання - книгу "Малолітні політв'язні Тернопільщини", яка вийшла друком у Тернопільському видавництві "Джура".

Валентина СЕМЕНЯК 

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео