Як захистити організм від грипу та застуди

Горобина, бузина, шипшина та лимон, а особливо часник і цибуля зміцнять організм і допоможуть дорослим та дітям протистояти вірусам.

Чаї та соки, перетерті ягоди та листя, а також настоянки можна приготувати з рослин, аби зміцнити організм, збагатитися вітамінами й мікроелементами і таким чином протидіяти підступним вірусам. Але головне у фітотерапії - дотримуватися дози, каже фітотерапевт Зоряна Володимир.

- Ліки від отрути відрізняються саме дозуванням, - розповідає фахівець. – Тому рослину треба використовувати певний час і у призначеній кількості. Три тижні приймаєте певні трави для лікування, а потім на тиждень-два робите перерву або змінюєте рослину. Тоді буде результат. Навіть звичайна м’ята, якщо її пити тривало, дасть небажаний ефект, адже вона розслаблює, а постійне розслаблення для організму не є корисним.

Зміцнять алое і шипшина

Лікар радить заготувати на зиму шипшину, глід, горобину червону і чорну, адже вони мають багато вітамінів.

- Дуже рекомендую заготувати ягоди бузини чорної, - каже співрозмовниця. - Вона має багато йоду, а оскільки у нас ендемічна зона, то він потрібен кожному. Цей мікроелемент впливає на концентрацію уваги. Щоб діти менше втомлювалися, добре вчилися, їм потрібно більше йоду. Та зауважте, що свіжі ягоди бузини споживати не можна. Її треба засипати цукром, як чорницю, або висушити. Постояти з цукром ягоди мають місяць. Столову ложку соку додайте у склянку тепленького чаю і так пийте щодня, для дітей – чайну ложку.

Ягоди шипшини, глоду, горобини треба висушити і додавати у компот або чай.

- Для зміцнення імунітету є хороший рецепт із «Холосасом», який виготовляють на основі екстракту шипшини, - розповідає фітотерапевт. - По 100 мл холосасу, меду і коньяку, а також сік двох лимонів змішати і приймати по столовій ложці тричі на день.

Зміцнює організм і сік алое.

- Щоб алое використовувати як ліки, треба його підготувати, - пояснює фітотерапевт. – Для збільшення біологічної активності рослину тиждень не потрібно підливати, потім зрізати і тиждень потримати у пакеті в холодильнику. Далі зрізати листки, промити їх, витерти вологу, перемолоти м’ясорубкою і витиснути сік. Для дітей раджу змішувати одну частину соку алое з двома частинами меду і червоного вина. Якщо є брак заліза в організмі, то мед краще брати гречаний.

Часник - їсти і дихати

Зараз треба використовувати більше часнику – і з їжею споживати, і приймати настій, навіть робити інгаляції.

- Часник не дає можливості вірусам проникати у слизову, - каже фітотерапевт. - Усі рецепти з часником у період загострення вірусних хвороб є дуже ефективними. Наприклад, можна у банку налити 0,5 л холодної перевареної води, нарізати туди 7-8 зубчиків часнику і півлимона. Настоювати чотири дні у темному місці, але під полотном, щоб був доступ повітря. А на п’ятий день закрити кришкою і тримати у холодильнику. Приймати по 1 ст. л вранці за 20 хвилин до їжі. Це захист від вірусів на весь день.

Під час епідемії вірусних захворювань часник і цибулю слід порізати і порозкладати по кімнаті - це буде хорошим захистом. Можна у кімнаті поставити гілочку ялини, вона також має потужні фітонцидні властивості. Або використовувати з цією метою ефірні олії.

- А якщо починається нежить, треба порізати часник, покласти у банку і на годину закрити кришкою, а через годину відкрити і подихати ним, - розповідає лікар. - Своїй дитині я завжди так роблю, і до наступного дня нежить минає.

Слизову носа потрібно очищати і не давати вірусам проникати в організм, каже співрозмовниця. Для цього - промивати ніс розчином морської солі.

- В аптеках є готовий розчин, а можна його зробити самому і промивати носика дитині, - радить лікар. – Солона вода не дає вірусам розмножуватися. Це варто робити, коли діти повертаються зі школи, садочка, секцій, гуртків.

Більше вітаміну С

Якщо не страждаєте на алергію, для поповнення запасів вітамінів дуже добре щоранку вживати квітковий пилок.

- Тоді будете мати достатній запас вітамінів та мікроелементів лише завдяки пилку, - каже Зоряна Володимир. - Чайну ложку пилку вранці потрібно добре розжувати, а потім запити водою, ковтати не відразу. Бо там є спеціальні ензими, які, з’єднуючись зі слиною, покращують засвоєння тих мікроелементів, які є в пилку.

Якщо діти мають алергію на мед, то збагачувати їх вітамінами можна за рахунок свіжовичавлених соків із моркви, яблук. Малій дитині варто розбавляти сік водою, старшим дітям можна давати нерозведений. Також давати більше салатів, тоді організм буде міцнішим.

Джерело: te.20minut.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео