На Тернопільщині відзначили 120-річчя письменника Володимира Гжицького

Літературно-мистецьке свято «Подільський карб», що започаткував в рідному Острівці Теребовлянського району тернопільської області відомий український поет, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, професор Роман Лубківський, вдруге зібрало шанувальників слова.

Цієї осені захід приурочили ювілею письменника, публіциста, перекладача, уродженця села Володимира Ґжицького. 15-го жовтня минуло 120 років з дня його народження. У святі взяли участь представники письменницької спільноти України, громадськості, обласної та районної влади, науковці. Зокрема, на ювілей прибули представники Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, брата Володимира Ґжицького, ініціатор свята — Роман Лубківський, уродженець  Нараєва Бережанського району, а нині — львів’янин, письменник  Левко Різник, тернопільські письменники Богдан Мельничук, Валентина Семеняк, Михайло Ониськів, голова обласного товариства «Меморіал» ім. В. Стуса Богдан Хаварівський.

Цього дня звучали поезії Володимира Ґжицького, пісні на його слова. Урочиста імпреза відбулася в школі. Учасники свята побували також у відновленому костелі, тепер — греко-католицької церковної громади, де з ініціативи Романа Лубківського створений духовний центр подільського села. Освячення відбудеться 8-го листопада. Як розповів «Дню» літературознавець і краєзнавець, поет, заслужений журналіст України Михайло Ониськів, який особисто був знайомий з Володимиром Ґжицьким, подарунком до ювілею знаного земляка стало видання автентичного варіанту чи не найзнаковішого роману письменника «Чорне озеро (Кара-кол)», визнаного одним із кращих в українській літературі ХХ століття. Книжка побачила світ цього року у ВЦ «Академія», директором якого є Василь Теремко, який свого часу був завідувачем відділом районної газети в Теребовлі, редактором обласної молодіжної газети «Ровесник» у Тернополі.  

Михайло Ониськів згадує: «Я був на першій зустрічі з Володимиром Зеноновичем Ґжицьким 31 травня 1959-го року в редакції Теребовлянської районної газети. Від тоді ми з ним подружилися, листувалися. Він друкував багато для газети публікацій. У тому числі — свої оповідання, уривки романів, зокрема, роману «Опришки». Згодом листи Володимира Ґжицького Михайло Ониськів опублікував в газетах «Вільне життя», «Літературна Україна», у своїх книгах.

Джерело: www.day.kiev.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео