Степан Барна розповів, чого чекає від місцевих виборів (відео)

До 25 жовтня, коли вся країна обиратиме нових представників у місцеві ради, залишились лічені дні. Про ситуацію в області напередодні виборів "Терену" розповів голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Подробиці дивіться у відеоматеріалі.

- Пане Степане, ми готуємося до виборів. Нас цікавить, наскільки безпечним для громадян буде похід до виборчих дільниць, чи передбачені якісь посилені заходи безпеки з боку відповідних органів?

- Перше. Минулого тижня відбулася нарада за участю представників обласного управління внутрішніх справ, служби безпеки, прокуратури щодо необхідності забезпечення безпеки і порядку, дотримання конституції під час проведення виборів 25 жовтня. Друге. Сьогодні, на 10 годину ранку, планується розширена нарада за участю представників ТВК, силового блоку і адміністрації з тим, щоб організувати і забезпечити прозорість, відкритість, рівність виборчого процесу. Станом на сьогодні у нас достатньо нормальна  ситуація, працюють всі без виключення дільничні і територіальні виборчі комісії. Є всі підстави для того, щоб вибори відбулися у законом встановлений термін відповідно до чинного законодавства.

- Чи визначилися Ви зі своїм вибором?

- Я визначився давно.

- Яких змін очікуєте від чергових виборів?

- Я чекаю, що у Тернопільську обласну раду прийдуть люди, котрі будуть уболівати за долю області, будуть займатися вирішенням господарських питань і не будуть байдужими до долі України.

- У голови ОДА досить напружений графік роботи. Чи вистачає вам часу почитати книжку, вділити час дружині і дитині?

- На жаль, останнім часом ні, є дуже багато проблем, особливо тих, що пов’язані з будівництвом 45 об'єктів в області за кошти Фонду регіонального розвитку. Часто ми потрапляємо в умови, коли роботу можна зробити, лише вдаривши кулаком по столу. Кожен день я відвідую об'єкти, мінімізую вплив фактора бюрократії… Є цілий комплекс проблем організаційних, які потрібно вирішувати. У суботу зранку, наприклад, я був у чотирьох населених пунктах. Виїхав зранку о десятій, повернувся пізно ввечері. Кожен світловий день - це виконаний певний обсяг робіт.

- Як дружина ставиться до такого ритму роботи?

- Вона не дивується.

- Про бюрократію. Скільки необхідно часу, аби її подолати?

- Як людина, яка вболіває за свою державу, можу сказати наступне: бюрократія існуватиме до тих пір, доки буде папір, ручка і крісло, які даватимуть можливість займати якусь відповідну позицію, впливати на прийняття відповідного рішення. Тому хочу зазначити, що наша стратегія - це впровадження передового досвіду електронного урядування. Впровадження цих технологій дає можливість мінімізувати фактор людини у прийняті рішень. Минулого тижня ми презентували програмне забезпечення, яке дасть можливість отримувати цілу низку ліцензій, дозволів в органах державної влади через сайт, без участі бюрократів. Наприклад, отримати ліцензію на проведення зовнішньоекономічної діяльності. Наша стратегія – максимально йти таким шляхом. Для того ми зараз реалізуємо програму центрів надання адміністративних послуг. Так, вони ще не досконалі, є багато проблем, але ми задаємо параметри, котрі дають можливість отримати максимум послуг людині в одному місці без участі бюрократів. Також ми намагаємось забезпечити максимально прозору систему використання бюджетних коштів. Наша позиція - це не наші кошти, це кошти платників податків. І люди як платники податків повинні знати, на що йдуть їхні гроші.

- Питання студентів і виборів. Тернопіль як студентська столиця може висувати студентів на вибори тих чи інших партій. Сьогодні у списках партій ми можемо бачити масу студентства. Чи варто їм йти у політику?

- Не те що не варто, а варто і треба. Якщо молодь зробила революції у країні і відстоює територіальну цілісність держави, то вона не має права самоусуватися від процесу прийняття рішень. Це для мене принципова позиція. Ми маємо максимально оновити органи державної влади. Молодь креативна, мислить по-новому. Тому нам треба більше по-європейськи зорієнтованої молоді у владі.

- Щодо 30% жінок у партійних списках. Чи справді їм там місце і чи можуть вони брати участь у такому процесі?

- Я сам підтримую цю ініціативу, щоб встановити квоту представництва жінок. Якщо жінка бажає йти і відстоювати інтереси громади, то ми повинні давати їй таку можливість. Досвід показує, що з жінками добре працювати. У мене, наприклад, у команді найбільший склад жінок.

Юлія ПАЛЕНИЧКА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео