Тернополяни вшановують пам’ять святих отців Сьомого Вселенського Собору

Сьогодні християни Східного обряду вшановують пам’ять святих отців Сьомого Вселенського Собору. Його скликали, щоб зупинити іконоборство, оскільки активно велася боротьба за знищення вшанування ікон.

«Ми, християни, знаємо з вами багато євангельських подій церковного передання, які лягли в основу великих релігійних свят. Серед них і пам’ять про отців Сьомого Вселенського Собору. Усіх Вселенських Соборів було сім, які скликалися переважно по причині появи у церкві єресей (відхилення від правильного вчення). Але разом з цим на них святі отці, керовані духом святим, затвердили і ряд інших правил буття Церкви у світі та спасіння своїх вірних», – поділився протоієрей Мирон Гах.

Теперішні християни, за словами отця Мирона, не уявляють Богослужіння без «Символу Віри», який як догмат (віронаука як обов’язкова і незмінна істина), був прийнятий на І і ІІ Вселенських Соборах. Сьомий (VІІ) Вселенський Собор був скликаний у 787 році у Нікеї проти єресі іконоборства. Відбувся він під покровительством імператора Лева Ісавра.

Ревними захисниками іконовшанування були Святий Іоан Дамаскін, Константинопольські патріархи Герман і Тарасій. Також православну Церкву ревно підтримувала імператриця Ірина, дякуючи якій і був скликаний Собор, що складався із 367 отців.

«Після детальних досліджень Святого Письма, апостольського та святоотцівського передання, які відносилися до вшанування святих і їхнього священного зображення, тобто ікон, святі отці прийняли догмат про іконовшанування, де зокрема вказано: «Вшанування, яке образу ми віддаємо, до первообразу приходить, і хто іконі поклоняється – поклоняється істоті, яка зображена на ній», – пояснив священик.

Окрім цього, Собор прийняв ще 22 правила, які вирішували багато важливих питань, що стосуються церковного управління, богослужіння, духовенства і християнської моралі.

«Дорогі брати і сестри, християни! Вшановуючи святих отців Сьомого Вселенського Собору будемо і ми старатися зберегти істину Христової Науки, носячи в серці своєму образ Господа Ісуса Христа, Владичиці Богородиці, Чесних Ангелів і всіх святих Угодників Божих», – звернувся до християн отець Мирон Гах.

Джерело: ternopil.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео