Гучне фіаско нового виборчого законодавства

Цьогорічні вибори ще раз показали непідготовленість і непродуманість виборчого законодавства. Усі без виключення громадські організації та представники політичних субєктів, що брали участь у виборах, лаяли недосконалість виборчої системи.

Великою проблемою цьогорічного позачергового волевиявлення громадян стала низька поінформованість населення про зміни у Законі та відсутність зобов’язання кандидатів до широкомасштабної і якісної інформаційної політики.

За словами представника ВО «Свобода» Олега Сиротюка, вибори-2015 були радше змаганням агітпродукції, а не політичних дій. А відсутність інформаційних щитів з детальною виборчою програмою і зовсім заплутала людей.

Вчора на дільницях Тернополя спостерігала типову картину: багато виборців, особливо старше покоління, розгублено протирало свої окуляри. «Переварити» величенький список незнайомих прізвищ, не отримавши детальної інформації про тих чи інших кандидатів, складно. Більшість виборців витратило не один десяток хвилин на те, щоб просто розібратись, де ж ставити потрібну позначку.

Молоде покоління знайшло власний вихід із ситуації, щоправда, на час, проведений в кабінці для голосування, це не повпливало – той, хто не встиг визначитися із кандидатом заздалегідь, зверталися до пошукових систем інтернет-мережі. За словами деяких тернополян, остаточне рішення приймалось вже з бюлетенем у руці, після того, як у всесвітній павутині знайшли факти про «перефарбованих» регіоналів та одіозних скандалістів, що ховались за новоствореними партіями.

Не продумано в Законі і «стосунки» із соцмережами та інтернетом загалом. Заборона на політичну агітацію, звісно, прописана, проте відповідальність за порушення Днів тиші на просторах «www» дуже примарна. Надія тут лише на совість журналістів і власників видань. Проте є окрема когорта жителів всесвітньої павутини – так звані боти та тролі. Це сміття віртуального світу зазвичай найбільше активізовується саме в період великих хвилювань та змін. Декому з них платять гроші, дехто створює провокації просто з «любові до мистецтва».

- В українському законодавстві не прописана роль інтернету під час виборів, - каже представник коаліції «За прозорі вибори» Володимир Ханас. – Наші спостерігачі постійно фіксують незаконну агітацію на сайтах, багато хто і досі продовжує лити бруд чи співати оди з приводу різних політичних суб’єктів. Є проблема розповсюдження в соціальних мережах фото із заповненим бюлетенем.

Щодо останнього, то цього разу «згрішив» навіть співробітник Тернопільської облдержадміністрації. Володимир Бобко на своїй сторінці у Facebook

. Він оприлюднив фотографію виборчого бюлетеню з позначкою. Голосував, до речі, за себе. І підпис такий скромний: «Я віддав свій голос найдостойнішому, а Ви?»

Та найбільшою бідою «Виборів-2015» стала дрімуча непрофесійність членів виборчих комісій. Некомпетентність у виборчому законодавстві, закривання очей на кричущі факти порушень (як-от видача бюлетеня без паспорта), неналежний рівень підготовки, безвідповідальність суттєво вплинули на якість процесу волевиявлення.

З усього сказаного випливає, що законодавцям варто знову попрацювати над змінами до виборчого законодавства. Робити це слід після грунтовної консультації з громадськими організаціями, політологами, експертами і громадянами України. Президент і парламент мають 2 роки для виваженого рішення. А поки ми маємо те, що маємо. Залишається лише сподіватись, що усі порушення і проблеми, які супроводжували волевиявлення, не змінять картину кардинально.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео