У Тернополі триває міжнародний семінар «Майстерня майбутнього»

До 1 листопада у Тернополі триватиме міжнародний семінар «Майстерня майбутнього». Для участі в ньому в наше місто приїхало 40 молодіжних лідерів з України, Білорусі, Молдови та Грузії. Організатори заходу називають його платформою, яка дозволить молоді з країн Східного партнерства розвивати співпрацю.

Перший етап «Майстерні» (форум) відбувся у Києві. Відбір на нього здійснювався за конкурсом, оголошеним у кінці серпня. Наше місто було активним: надійшло більше сорока анкет, що дозволило молоді Тернополя обігнати колег зі Львова. Тож із 150 київських форумчан 17 представляло Тернопільщину. А вже безпосередньо у столиці з них обрали 40 лідерів, котрі приїхали у Файне місто. Серед них представників нашої області уже шість.
Організували «Майстерню» Рада німців України та Центр підтримки молодіжних ініціатив «Євромолодь». Фінансова підтримка — за Міністерством закордонних справ Німеччини. Керівник Ради німців України Володимир Лейсле не приховує радості: саме його етнічна група створила цю платформу для міжнародного діалогу. Захід називає знаковим, оскільки раніше українські німці працювали у проектах, спрямованих виключно на їхню меншість. Натомість «Майстерня майбутнього» відкрита для молоді різних національностей.

Робочі групи «Майстерні» працюють у Тернополі над створенням проектів у чотирьох основних напрямках: міжнародна співпраця, енергоефективність, неформальна освіта, вплив молоді на процеси у своїх країнах. Керівник Центру «Євромолодь» Іван Омелян каже, що свої ідеї учасники оформлять у вигляді проектних заявок та відправлять грантодавцям, які підтримують молодь з країн Східного партнерства. Ці проекти він називає міжрегіональними.
«У часи глобальних змін українцям важливо розуміти, що вони можуть зробити для країни. І найперше це повинна знати молодь, — пояснює Іван Омелян. — Ми вдячні нашим німецьким партнерам за те, що діляться з нами своїм досвідом. А учасники з країн Східного партнерства допоможуть нам побачити контраст, який є в України на противагу їхнім державам. З іншого боку — ми також обміняємося досвідом з ними».

Керівник «Євромолоді» впевнений: вже наступного року їхні проекти будуть реалізовуватись. А Володимир Лейсле додає, що семінар також допоможе молодим українцям ближче познайомитися з німецькою культурою аби не мислити про неї стереотипно. «Ми проводили опитування в школах України, у тому числі в Криму, про те, як діти сприймають німців. І виявили, що в них є кліше: німці це пиво, Мерседес і свастика, — каже Володимир Лейсле. — Тому в рамках таких проектів ми хочемо показати, що німецька меншість в Україні — не кліше. Це нація, яка, у тому числі і в Тернопільській області, більше двохсот літ була колоністом, принесла багато хорошого на українську землю і допомагала розвиткові державності України».

До слова, Володимир Лейсле є переселенцем із Криму. Народився в Латвії, тривалий час жив у Казахстані, навчався у Москві та Німеччині. Нині працює в Києві.

Джерело: Вільне життя плюс

Вибір читачів за тиждень

Відео