Тернопільський цукор дорожчий за європейський

З початку вересня на ринках Тернопільської області ціна на цукор зросла на понад 26% - з 11,5 до 14,5 грн./кг. За прогнозами цукроварів, у розпал сезону (в жовтні-листопаді) через зростання витрат на виробництво цукру очікується підвищення цін до 15 грн./кг, а з нового року за солодкий продукт проситимуть і всі 16-16,5 грн./кг. Проте експерти агропромислового ринку говорять, що вартість цукру нового врожаю безпідставно завищена і мала би бути у роздрібній мережі на рівні 12 гривень за кілограм.

Тернопільщина видасть «на гора» 125 тисяч тонн цукру

У сезон 2015 року діяльність з переробки цукрових буряків та виробництва цукру в Тернопільській області здійснюють два цукрові заводи – Чортківське виробництво ТОВ «Радехівський цукор» і ТОВ «Компанія «Галичина цукор» (Збаразький цукровий завод). Ними планується переробити понад 1 млн. тонн цукросировини.

Станом на 20 жовтня ц.р. цими цукровими заводами вже перероблено 401,7 тис. тонн сировини і вироблено 59,3 тис. тонн бурякового цукру (проти 112,3 тис. тонн у 2014 році).

– Очікується, що за весь сезон у Тернопільській області буде вироблено до 125 тис. тонн цукру. Загальний річний обсяг споживання цукру на Тернопільщині становить близько 40 тис. тонн, в  тому числі цукру на безпосереднє використання споживачами – 26 тис. тонн або 2160 тонн в місяць. Отож цукру в області буде вироблено в 3,2 раза більше нормативної річної потреби. Тобто Тернопільщина здатна забезпечити цукром себе і ще дві області, такі як Закарпатська і Чернівецька, – зазначив заступник директора департаменту агропромислового розвитку ТОДА Василь Кічак.

Цукор мав би вартувати 12 грн./кг

Незважаючи на те, що цукру в області буде вдосталь, уже нині простежується тенденція до збільшення його вартості.

Ціна на цукор 11,2-11,5 тис. грн. за тонну, яка трималася останні кілька місяців, доставляла українським цукроварам чимало клопоту, адже, як вони запевняють, така сума не покриває витрат виробництва. Тому з початку вересня на ринках області ціна на цукор зросла на понад 26% - з 11,5 до 14,5 грн./кг. А за прогнозами асоціації цукровиробників України «Укрцукор», у розпал сезону, в жовтні-листопаді, через зростання витрат на виробництво цукру (зростання вартості переробки, матеріальних ресурсів) очікуємо підвищення цін до 15 грн./кг. Проте і на цьому ціна на цукор може не зупинитися. Виробники солодкого продукту переконують, що справедлива ціна на цукор, яка б покривала всі витрати на його виробництво, мала би бути не меншою, ніж 16-16,5 грн./кг за умови, що курс долара буде незмінним. Тим самим цукровари вже сьогодні м’яко натякають споживачам, що з 2016 року в Україні очікується чергове подорожчання цукру.

Водночас експерти агропромислового ринку говорять, що вартість цукру нового врожаю безпідставно завищена.

– Якщо розрахувати адекватну ціну на цукор з хорошим рівнем рентабельності (як, до прикладу, в минулому році), то вона мала би бути у роздрібній мережі не дорожчою 12 грн. за кг, на гурті – орієнтовно 11 грн. за кг, – зауважив директор департаменту агропромислового розвитку ТОДА Олег Напора.

На основі яких даних робить подібні висновки високопосадовець обласної адміністрації?

– Як фахівець, можу порахувати собівартість цьогорічного цукру. Сьогодні багато говорять, що в цьому році врожайність цукрового буряка через посуху була меншою, ніж у 2014 році.  Так, це було, але всі чомусь забувають про один важливий фактор: коли посуха, корінь цукрового буряка малий, а цукру в ньому більше. Тобто з одного посіяного гектара в 2015 році менше збирають солодкого кореня (минулоріч - 407,1 ц/га проти нинішніх 379,5 ц/га), але на виході отримуємо з гектара цукру більше приблизно на 6%, ніж минулоріч. Отож зниження врожайності компенсується цукристістю, – аргументовано пояснює Олег Романович.

Європейський цукор дешевший за тернопільський

Зважаючи, що в Європу і на світові ринки тернопільські цукровари свого продукту майже не експортують, виникає запитання: куди той цукор дівається? Очевидно, лежить на складах для того, щоб наганяти паніку серед населення.

– На європейських і світових майданчиках (Лондон, Нью-Йорк) ціна біржового цукру в перерахунку на гривні складає максимум 8,5-9 тис. грн. за тонну. А в нас зараз заводи пропонують цукор по 14,5 тис. грн. за тонну. Поясніть мені, звідкіля в нашій країні з дешевою робочою силою і відносно дешевими енергоносіями вартість цукру в півтора раза більша за світову? Реальних економічних підстав для таких великих цін на цукор немає. Тому ціна на солодкий продукт, однозначно, впаде, потерпілими ж будуть ті, хто скуповує цукор, і, як завжди, сільськогосподарські виробники, – запевняє Олег Напора.

Місцеві аграрії відмовляються сіяти цукровий буряк

Хоча сезон цукроваріння на Тернопільщині в самому розпалі, але вже нині добрі господарі думають про майбутнє. Сільськогосподарські підприємства області прогнозують посіяти цукрового буряка в 2016 році в межах 18-20 тис. га. Зараз проходить уточнення прогнозу посіву цукрових буряків із керівниками підприємств, враховуючи тенденції зростання на ринку ціни на цукор.

– Заплановані площі під цукровий буряк – це доволі низькі показники. Хочеться вийти хоча б на 30-35 тис. га, тоді можна очікувати, що на Тернопільщині до працюючих Збаразького та Чортківського цукрових заводів долучаться ще два – у Козовій та Хоросткові. Але про ці наміри заводів потрібно знати вже нині, щоб наперед укладати договори з сільськогосподарськими виробниками, проводити перемовини з людьми, щоб ті орали глибокий зяб під майбутні посіви буряка. На жаль, цього майже немає. Скажімо, власники колишніх цукрових заводів «Мрії», які нині належать «Промінвестбанку» (російський капітал – авт.), не дають гарантії, що їх заводи на наступний рік будуть нормально працювати, – відзначив Василь Кічак.

Також у департаменті агропромислового розвитку ТОДА наголошують, що саме чотири згадані цукрові заводи ще реально запустити і тримати в робочому стані. Решта ж (у Ланівцях, Борщеві, Бучачі) запустити дуже важко, адже потрібно вкладати чимало коштів у нові технології та заходи з енергозбереження. Що ж до кременецького цукрового заводу, то його вже списують з рахунків, зазначаючи, що завод, який стоїть більше 5 років, – це фактично приміщення з металобрухтом.

Чи можна з тернопільським цукром вийти на міжнародний ринок?

З вересня 2014 року по липень нинішнього року Україна відвантажила понад 110 тис. тонн цукру (6% від виробленого) і майже повністю заповнили квоту в ЄС у 2014/2015 маркетинговому році.

Зокрема, в країни ЄС поставили 18,9 тис. тонн (квота – 20 тис. тонн), найбільший обсяг відвантажили в Румунію (майже 16,8 тис. тонн), до Польщі вивезли 1,15 тис. тонн, також постачали в такі країни, як Великобританія, Болгарія, Греція, Латвія.

Серед інших країн найбільше поставок здійснено в Киргизію (44,1 тис. тонн), також слід відзначити ринок Казахстану (7,7 тис. тонн), Молдови (6,58 тис. тонн), Ірану (4,32 тис. тонн), Туркменістану (4,5 тис. тонн), Грузії (3,86 тис. тонн). У Росію за вказаний період поставили 5,243 тис. тонн.

– Найбільш перспективними вважаємо ринки Киргизстану, Туркменістану, Казахстану, Ірану. Крім того, одним із цікавих для нас також є ринок Китаю, але особливих сподівань на нього немає, оскільки дуже тривала і дорога логістика, по-друге, там теж криза, рівень їхньої валюти знижується. Хоча китайці зацікавлені не лише в нашому цукрі, вони також цікавляться жомом та мелясою. Наші виробники детально вивчають можливість просування на цей ринок, – повідомив Василь Кічак.

Джерело: www.gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео