Статус учасника бойових дій можуть отримати ті, хто не воював

Тернополяни, яких направляли на роботу в зону проведення антитерористичної операції, мають право отримати статус учасника війни. В управлінні соціальної політики міської ради створили комісію, яка надаватиме громадянам такий статус. Відповідне положення про таку комісію та її склад затвердили на останньому засіданні виконавчого комітету.

– Даний проект рішення виник у зв’язку з тим, що була прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 23 вересня ц.р. №739, яка передбачає, що працівники підприємств, організацій, установ, які були направлені, а також брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, відповідно мають право на одержання статусу учасника війни. У зв’язку з цим, запропоновано затвердити відповідне положення про комісію для розгляду цих питань, а також сам склад комісії, – зазначив начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимир Сулима.

Так, згідно з постановою Кабміну, щоб отримати дану пільгу, потрібно надати певний перелік документів, зокрема: про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення (витяги з наказів керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України), а також документи про направлення (прибуття) у відрядження для безпосередньої участі в АТО в районах її проведення (витяги з наказів, розпоряджень, посвідчень про відрядження, книг нарядів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень).

Що ж стосується пільг, на які претендують тернополяни, то вони прописані  у Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Серед іншого, вони мають право на: безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів; безплатне першочергове зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів); 50-відсоткову знижку плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю); 50-відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання.

Джерело: gazeta1.com

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео