Тернопільська прокуратура вдруге програла «автомайданівцям»

Третього листопада до будинку Апеляційного суду прийшло чимало активістів, волонтерів з різних тернопільських організацій. Вони зібрались, щоб підтримати місцевих «автомайданівців» у їхньому протистоянні з прокуратурою.

Нагадаємо, обласна прокуратура подала апеляцію з метою  оскаржити рішення суду першої інстанції, який виніс рішення на користь ВО «Автомайдан».

Справа тягнеться ще з 16 березня, коли «автомайданівці» приїхали на офіційний прийом громадян до прокуратури, щоб її керівництво відзвітувало про проведену роботу після Революції Гідності. Прокурора області в прийомний день на робочому місці не виявилось, а його заступник Іван Антюк заявив перед рядом тернопільських ЗМІ, що акція є замовною. 

Чиновнику дали час «взяти свої слова назад», але коли цього не відбулось, «Автомайдан» звернувся до суду з позовом до прокуратури Тернопільської області про захист ділової репутації. Активісти заявляють, що інформація є недостовірною і підлягає спростуванню, а, отже, відомство має публічно вибачитись.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду від 2 жовтня 2015 року позов був частково задоволений - прокуратуру зобов’язали спростувати наклеп. Проте прокурори підготували апеляцію.

- Ми вважаємо, що дана заява не несла за собою масового характеру і значного удару по репутації «Автомайдану» не завдала, - зазначила на судовому засіданні представник прокуратури. - До того ж, особа, яка давала інтерв’ю, висловила свою суб’єктивну думку.

Автомайданівці ж наголосили, що суд першої інстанції тричі спонукав до укладання мирової угоди, і вони в судовому порядку дали згоду владнати спір миром. Проте представник прокуратури не мав повноважень приймати таких рішень, а керівництво прокуратури не виявило бажання йти на поступки.

- За день до засідання суду ми були на прийомі в прокурора області, але він зазначив, що про мирову угоду нічого не знав, - каже представник «Автомайдану». - Все чітко видно на відеозаписі, викривити слова неможливо. Цитую слова заступника прокурора, підтверджені рядом місцевих ЗМІ, дослівно: «Вважаємо, що ця акція має замовний характер. Дуже прикро, що така поважна і авторитетна громадська організація використовується, щоб добитися від прокуратури тих чи інших рішень». Можна говорити сміло, що чиновник говорив у множині, а, отже, висловився не від свого імені, а від імені відомства, яке він представляв. 

Тернопільський Апеляційний суд став на захист ділової репутації «автомайданівців» і відхилив апеляцію прокуратури. 

Юлія НІКІТІНА

Фото автора та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео