Німці зацікавились лановецькими «делікатними» відходами

У Ланівцях на Тернопільщині потроху вгамовуються пристрасті довкола тваринницького комплексу. Спільні зусилля громадської ради та адміністрації підприємства «Агро-Ланівці» дають свої перші відчутні результати. Запахів від виробничої діяльності, які дошкуляли ланівчанам, уже майже немає. Контрольні виміри стану повітря, проведені санепідемслужбою навіть на території комплексу, засвідчують відсутність запахів і перевищення допустимих норм.
Це є результатом застосовування найпередовіших технологій, зокрема – використання у виробничих приміщеннях комплексу і в гноєзбірниках спеціальних бактерій. Одночасно бактерії іншого типу нейтралізують запах і перетворюють гній на органічні добрива в лагуні. До речі, спеціалісти перевірили і підтвердили, що дно лагуни абсолютно герметичне. Жодних просочувань у грунт немає. Крім цього, лагуну вже накрили спеціальною плівкою, яка не допускає випаровування та розповсюдження запаху.
На вентиляційну систему тваринницьких приміщень встановили фільтри найновішого покоління, які повністю забирають аміак, сірководень, метан і метилмеркаптан.
На жаль, на перешкоді виконання решти умов угоди стало поширення багатьма областями України небезпечної інфекційної хвороби – африканської чуми. Велике щастя, що вона не проникла на Тернопільщину. В цьому заслуга ветеринарних служб, зооветспеціалістів тваринницьких комплексів і власне пересічних людей, для яких доля нашого краю, його економіки взяла гору над емоціями.

А тим часом, за словами відомого в наукових європейських колах фахівця з альтернативної енергетики, професора, керівника Бережанського агроінституту Василя Павліського, Ланівцями зацікавилися потенційні інвестори з Німеччини. Вивчається питання спорудження на території району заводу з переробки гноєвідходів від тваринницьких комплексів на альтернативні види палива, пишуть vk.com/lanivtsicity

Вибір читачів за тиждень

Відео