Коли на Тернопільщині очікують спалах грипу

Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує: цієї осені та взимку в північній півкулі планети пошириться відразу три штами вірусу. Наш МОЗ не виключає – інфекція може дістатися і до України.

На Тернопіллі спалах захворювання очікують в середині грудня, розповідає лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Світлана Маціпура.

«Поки що ситуація із захворюваністю на грип і ГРВІ не перевищила епідемічного порогу, – зазначає лікар. – Пов’язано це і з тим, що в школах були канікули, тож діти менше контактували одне з одним. Взагалі, є два періоди, коли кількість хворих стрімко зростає – це середина грудня, перед Новим роком, а також початок і середина лютого. Січень випадає, бо канікули, люди роз’їжджаються на святкування, і менша ймовірність підхопити інфекцію».

За її словами,  Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує три штами грипу. Це Каліфорнійський – уже звичний для нас підвид так званого свинячого грипу. Він не щезає й продовжує циркулювати, проте багато людей перехворіли і виробили імунітет. Також прогнозують так званий Швейцарський грип – він прийшов в Україну з Європи і для нас новий. Третій – вірус подібний В/ Phuket. Це новий штам грипу, з яким імунна система більшості населення не знайома.

Грип є один, але він швидко і легко мутує, тому відрізняється за своєю структурою. А от прояви його однакові: зростає температура тіла, лихоманка, болять м’язи, суглоби, загальна інтоксикація організму. У цьому й небезпека будь-якого штаму грипу, що він може дати різноманітні ускладнення – пневмонію, енцефаліти, загострюються хронічні захворювання. Як перенесе недугу людина, залежить від її імунітету. Наприклад, той самий Каліфорнійський грип може призвести до смерті. Разом з тим, в області діагностували цей грип у дитини, і серед симптомів були лише нежить і невеличка температура. Тобто, все залежить від того, як організм відреагує на інфекцію.

Найкращою профілактикою є щеплення. Робити його рекомендують усім. Особливо ж тоді, якщо людина має хронічні захворювання, особливо серцево-судинні. Коли є такі недуги й приєднується грип, одразу відбувається загострення недуги, пише ЗІК. Також рекомендують профілактику людям, які мають ожиріння, приймають імунні препарати. Друга група ризику – професійна. Сюди належать вчителі, медики, продавці – усі, хто спілкується з великою кількістю людей. Вакцина від грипу на Теропіллі вже є, її можна купити в аптеках.

«Перед щепленням слід проконсультуватися з лікарем. А робити процедуру можна і дітям, починаючи з шести місяців. Не рекомендують, коли є температура в момент щеплення або алергічна реакція на курячий білок. Це пов’язано з виробництвом вакцини. Щеплення проводять в поліклініці. Вакцина, яку завезли на Тернопілля, – французька. Вона містить ті три штами, які рекомендовані на цей сезон. Виробляють вакцину на один епідемічний сезон, і діє вона близько року. До речі, саме зараз добре робити щеплення, коли менше хворих. Адже потрібен деякий час, аби засіб подіяв і виробився імунітет. З мого досвіду – я сама неодноразова щеплювалася, і всі ці роки не хворіла грипом.

Будь-який грип дуже швидко поширюється в місті. Допомагає закриття навчальних закладів, але робити це потрібно вчасно. Якщо, відчувши нездужання, залишитися вдома, викликати лікаря і полежати спокійно в ліжку, то від недуги можна позбутися швидше. Якщо ж переносити її на ногах, то стан погіршиться, організму буде важче боротися з інфекцією, при цьому можливі ускладнення. У такому випадку ви втратите час і гроші на лікування», – зазначила Світлана Маціпура.

Джерело: zik.ua

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео