13 Квітня 2021, Вівторок


Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Зазирнути у минуле (фото)

На Тернопільщині територіальна виборча комісія неправильно розподілила мандати на виборах

У Тернополі продовжують реконструкцію Гаївського мосту

Тернопільщина «пасе задніх» за рівнем зарплат

У Тернополі вимагатимуть присвоїти звання Герой України Євгену Коновальцю

Фотофакт
Чоловіка на Тернопільщині переїхав власний мотоблок (фото)

Фоторепортаж
Добрі господарі: громади Тернопільщини підтримали всеукраїнську акцію, мета якої – покращити навколишнє середовище (фоторепортаж)

Начальник Нацполіції області привітав членів ФСТ «Динамо» з високими досягненнями у кікбоксингу

Поліцейські охорони спіймали чоловіка, який пошкодив чужий автомобіль

Французи передали одній з лікарень Тернопільщини гуманітарну допомогу

Два будинки та піднавіс із сіном рятували на Тернопільщині від вогню

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Лев, орел та зорі (фото)

Фотофакт
На Тернопільщині скандал: у жителів відібрали пасовище (фото)

Поліцейські розшукують зниклого тернополянина (фото)

Ще понад 22 га землі згоріли на Тернопільщині за минулу добу

У містечку на Тернопільщині є керівна вакансія

За добу – черговий «рекорд»: від коронавірусу померли 22 особи

У Тернополі нацгвардійці виявили чоловіків із ймовірною наркотичною речовиною

Фоторепортаж
Чим можуть похвалитись комунальники Чорткова за тиждень? (фото)

Це цікаво
13 квітня в історії Тернопільщини

12 Квітня 2021, Понеділок


Погода
Погода в Тернополі 13 квітня

Тернопільська газета відзначає річницю від дня заснування

Одне з міст Тернопільщини збирає гроші на продукти для великоднього кошика

У Чорткові стартує конкурс на найкращі великодні інсталяції

Ідею передачі довгобуду обласної бібліотеки Тернополю підтримав Володимир Труш

Проповідь о.Василя Баглея у неділю 11 квітня 2021 р.Б. в храмі УПБ м. Козови

Погода
Вже завтра у Тернополі завершиться опалювальний сезон 

Відео
Онкологія і спалені тварини: тернополян закликають не палити траву (відео)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Старовинні двері у центрі Тернополя знайшли свого рятівника

Фотофакт
На вихідних у центрі Тернополі латали дорогу (фотофакт) 

Податкова зриває посівну фермерам (Агроновини)

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. У центрі мікровсесвіту (фото)

Ще одне місто Тернопільщини завершує опалювальний сезон

Анонс
На березі однієї з річок Тернопільщини відбудеться толока

Як тернополянам знати більше англійських слів 

Тернопільська громада чекає відповідь від уряду на свою виконану частину домовленості

Фоторепортаж
У Заліщиках висадили трояндову алею (фото)

П’яні молодики не поділили територію, в результаті один із них в реанімації, інший – може сісти до в’язниці

До роковин Чорнобильської катастрофи в Тернополі садитимуть дерева та троянди

Тернопільських водіїв не лякають навіть величезні штрафи 

Минулої доби на Тернопільщині горів балкон багатоповерхівки та димохід будинку

Крадіжкою авто відімстили жителі Теребовлянщини знайомому

Анонс
У Тернополі відбудеться благодійний збір макулатури

Два села під Тернополем залишились без води

Збаражчанка, яка потрапила в аварію в Італії, померла в лікарні

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Тут щось було (фото)

Понад 53 га сухої трави вчора згоріло на Тернопільщині

Іноземна компанія шукає директора для фабрики, яка з’явиться в Тернополі

На Тернопільщині померла відома журналістка

Фотофакт
У Тернополі авто припаркували так, що не залишили місця для пішоходів (фотофакт)

Відео
Відомий тернопільський гурт презентував новий кліп (відео)

Борщівчанка пекла хліб для Любомира Гузара

Скільки себе пам`ятає Світлана Срібна-Дацко, її тягнуло до кухні. Навіть коли була зовсім маленькою, і мати з бабусею щось випікали до свят, вона уважно спостерігала за тим, як жінки місять тісто і як потім з того тіста виходять смачні торти.

Вже коли підросла, несміливо бралася до роботи, а вже у дев`ятому класі, пригадує, могла на свята сама усе спекти. ЇЇ мама, Марія Михайлівна Срібна, працює директором сільської школи, багато часу проводить на роботі. Тому така поміч дочки є для неї дуже доречною.

За освітою Світлана Срібна-Дацко – працівник банківської справи, тому про себе жартома каже: «Я банкір, який пече короваї». Поки сиділа у декреті з синочком п`ять років, стала вправною пекаркою. Кожен її коровай – то витвір мистецтва.

А починалося усе з того, що якось Світлані потрапив до рук журнал «Наталі», де були представлені роботи відомої кондитерської фірми. Особливо її увагу привернули квіти з цукрової мастики, якими оздоблювали короваї, торти. Вона почала експериментувати і, як то кажуть, методом проб и помилок досягла певних успіхів. Односельчани вже давно замовляли до різних ювілеїв, хрестин, днів народжень торти, які Світлана намагалася прикрасити якнайкраще. Особливо їй подобалось пекти до дитячих свят. Тут уже політ фантазії був невичерпний. Лялька у торті, або торт у формі машинки, м`яча, черевика, корабля, книжки, рушника і навіть вишитої сорочки. Ще й досі вона залюбки пече для дітей. Але справжня стихія Світлани – короваї. Особливо багато замовлень має до весіль.

Моя бабка мене навчала, що пекти весільний коровай дозволялось тільки заміжнім жінкам, щоб вони не були вдовами чи розлученими(бо і молоду сім`ю може така доля спіткати), – розповідає Світлана Срібна-Дацко. – Господиня обов`язково має бути вдягнена у чистий одяг, слід помити руки і помолитися. І лише після цього, з чистими думками і побажаннями щастя для молодих, братися до роботи. Я дотримуюсь усіх цих настанов, хоча багато хто каже що це забобони. Печу і двох і трьохярусні торти. До оздоблення підходжу творчо. Намагаюся зробити усе так, як хоче замовник, але додаю і щось своє. І дуже радує, коли замовнику все подобається.

 Дуже ретельно ставиться Світлана і до підбору інгредієнтів. Цукрову пудру, желатин, наприклад, закуповує лише в одному магазині у Львові. Ті, що продають на базарі, не годяться. Багато замовлень робить через інтернет-магазини. Раніше квіти для оздоблення ліпила руками, тепер придбала спеціальні інструменти і форми, якими користуються професійні кондитери. Це полегшує роботу і короваї мають вишуканий вигляд.

Пані Світлана має один перевірений рецепт короваю і завжди користується тільки ним. Радить господиням не експериментувати зі складними рецептами, а «набити» руку в одному, дотримуватись його. Борошно для весільних короваїв вона просіює двічі, потім воно гарно росте. Жовтки відділяє від білків і ретельно збиває, потім обережно змішує. Додає родзинки, мускатний горіх, цукати, корицю, ну і звичайно – цукор. Коровай, каже, має бути солодким, запашним і неймовірно смачним, щоб і життя в молодят таким було.

ЇЇ короваями смакували не тільки в рідному селі, районі та області, але й в Рівному, Львові, Миколаєві, Києві. Односельчани, які працюють в Італії, теж є її постійними замовниками. А справжнім мистецьким витвором я б назвала двохярусний коровай, який Світлана торік спекла до фестивалю вишиванок у Борщові. Він був оздоблений рукавом з імітацією чорного борщівського вишиття.

До приїзду Блаженнійшого Любомира Гузара в село Пилипче, їй замовили хліб у вигляді книги і хреста. А один з короваїв майстрині представляв Борщівщину у музеї хліба в Києві.

Джерело: TeNews

91

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора