Цінні документи з історичних подій на Тернопільському Майдані можна побачити на виставці

 «Подвиг людського духу» - так назвали свою виставку працівники Тернопільського обласного державного архіву, приурочену вшануванню подвигу учасників Революції гідності та увічненню пам’яті Героїв Небесної Сотні. Традиційно виставку відкрив кандидат історичних наук, директор архіву Федір Полянський. На презентацію прийшли студенти історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, безпосередні учасники вищезгаданих подій.

 «Люди на Євромайдані відстоювали українськість, європейськість і право жити у своїй державі. Чи це була Революція гідності, чи це були просто зміни – час обов’язково розставить на свої місця, - наголосив у своєму виступі кандидат історичних наук і новообраний депутат Тернопільської міської ради Володимир Місько, - але незаперечним є одне - ми хотіли волі. Інтеграція в Європейський Союз – це не тільки матеріальні блага, найперше – це загальнолюдські цінності. Значна частина представників на Майдані – це були студенти Тернопільського педагогічного університету».

 На Майдани України найпершими виходили хлопці та дівчата, які народилися в роки незалежності і які хотіли позбутися радянщини. Сьогодні ми маємо іншу країну, яка має можливість дати відсіч будь-якому ворогу, інша справа, що не все ще в нас виходить. Завдання Майдану було – переламати систему.

Авторка експозиції, головний спеціаліст відділу інформації та використання документів ДАТО Оксана Сулима розповіла про створення архівної бази документів тих подій. Виставка складається з трьох розділів, куди увійшли світлини Ігоря Крочака (Тернопільський Євромайдан кінця листопада – початку грудня 2013 року), малюнки та плакати зі стенду, який був «живою» газетою на Майдані, молитовник українського революціонера, патріотичні поезії, листівки, малюнки, оголошення. Окремий розділ присвячений Героям Небесної Сотні – уродженцям Тернопільщини. Їхні імена незабутні: Олександр Капінос (1984 р. н.),  Ігор Костенко ( 1991),  Василь Мойсей  (1992),  Устим Голоднюк (1994), Назар Войтович (1996),  Тарас Слободян (1982), Василь Аксенин (1962).

Майже три місяці Євромайдан був окремим живим пульсуючим організмом…

Також на виставці представлені дві значимі книги: «Моя революція» - активного учасника Революції гідності, бійця батальйону «Айдар» Андрія Юркевича, який загинув в зоні АТО 5 вересня 2014 року та «Рабів до раю не пускають» літераторки Неоніли Крем’янчанки.

В обговоренні тих історичних подій взяв участь студент-магістрант історичного факультету ТНПУ,перший стипендіат Ігоря Герети, учасник Тернопільського Майдану, голова страйкового комітету Юрій Петрик. Минуло два роки від трагічних подій на головному Майдані України. Сьогодні це вже історія, про яку треба пам’ятати.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео