«Всім дякуємо, всі вільні». Сірий кардинал Тернополя - на волі (відео)

Звільнення заступника міського голови Тернополя Володимира Камінського після його резонансного затримання за мегахабар стало ще одним доказом того, що українські суди не мають нічого спільного із законом та справедливістю.

Як зараз поживає вже екс-заступник міського голови Тернополя і що він думає про "чудо", яке сотворила судова система, спробували з’ясувати журналісти телеканалу ЗІК.

"Жоден Камінський під час зйомок не постраждав. Дісталося оператору. Чуть-чуть", – проанонсував на своїй сторінці в Фейсбуці дане відео журналіст Андрій Орляк, який готував сюжет.

Джерело: 0352.ua

Довідково. Ще у травні цього року правоохоронці гордо звітували про успішну антикорупційну операцію – заступника міського голови Тернополя Володимира Камінського впіймали на хабарі 217 тисяч гривень, передає zik.ua. За таку бурхливу діяльність посадовцю світило 10 років тюрми. Однак замість буцегарні Камінський відбувся штрафом у 25 тисяч гривень. Міські активісти певні: за мерським заступником тягнеться довжелезний шлейф темних схем з дерибану землі, а вийти сухим із води йому вкотре допомогли перевірені зв’язки.

У травні цього року заступника міського голови Тернополя Володимира Камінського звинуватили в отриманні хабара на суму 217 тисяч гривень. Із рішенням від Печерського суду Києва арештовувати зловмисника до маленького містечка прибуває ціла команда столичних УБЕЗівців. В кабінеті посадовця вилучають другий транш хабара – 132 тисячі гривень, а одержання першого – 85 тисяч – ще у грудні 2014-го року правоохоронці зафіксували на камеру.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відразу ж через соцмережі звітує всій країні про «урожайний» день.

«Хабарники набридли, але продовжуємо публічний парад», – вихвалявся Аваков.

Однак минає кілька днів – і замість коридорів СІЗО, Володимир Камінський походжає на власному подвір’ї. Адже посадовця, якого звинувачують у хабарі, відпускають під крихітну заставу – 97 тисяч гривень. Та все ж, як би там не було, за КК України, заступнику мера світить до 10 років перебування за ґратами.

Та й тут щось дивне – через кілька місяців затягнутих судових засідань обвинувачення пана Камінського перекваліфіковують із хабарництва у зловживання службовим становищем. Тож замість буцегарні мерський заступник відбувся штрафом.

«Кваліфікація дій обвинувачення погоджена із керівництвом, я з цим згоден. Вимагаємо максимального штрафу в розмірі 25 тисяч гривень та спеціальної конфіскації – 85 тисяч гривень», – прокоментував прокурор першого відділу Генпрокуратури Павло Васенко.

Та місцеві активісти продовжують наполягати: за Камінським тягнеться довжелезний шлейф темних схем. Зокрема, йдеться про методику із так званими інвестугодами, яка діє у Тернополі уже пʼять років. Часто мерія віддає землю не через аукціон, що додало б місту фінансової вигоди, а через підпис мера. Градоначальник надає ділянку комунальному підприємству, а те, у свою чергу, дає землю зацікавленим людям, шляхом укладення тієї ж таки інвестиційної угоди. 

«Дуже нормальні схеми. Ноу-хау таке специфічне. Навіть у Києві перейняли», – каже тернопільський журналіст Андрій Вербіцький.

Автором таких схем називають саме Володимира Камінського. Тож те, що він не загримів за ґрати після всеукраїнського скандалу, зовсім не випадковість. Усе вирішили його зв’язки.

«Є чітка інформація, що Камінський – кум Василя Джиджори, який був керівником УБОЗу, допоки цю структуру не розформували. Також він має кумівські стосунки із кількома суддями міськрайонного суду. У принципі, ці родинні зв’язки дуже допомагали Володимиру Володимировичу у вирішенні його питань», – наголошує Андрій Вербіцький.

«Він працював, фактично, в тіні. Він не був людиною публічною, а таким, як кажуть, «рішалом», – додає комендант Самооборони Тернопільщини Іван Ковалик.

Та почути спростування «сірого кардинала Тернополя», що він не дотичний до схем дерибану землі, не вдалося – знімальна група ZIKу вдома Камінського не застала. Натомість невідома жінка біля будинку назвала журналістів «сволочами» та намагалася напасти на оператора.

«Попри свій молодий вік, Камінський зумів підімнути під себе 50-річних та колишніх кримінальних авторитетів, які тепер чітко підкоряються йому. І присутність Камінського у міській раді буде показником участі пана Володимира у житті пана Надала та самої міської ради», – зазначає Андрій Вербіцький.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео