Дайджест агроновин 21 листопада

Новини аграрного сектору.

Інвестори припинили виводити кошти з України

У другому кварталі 2015 року обсяг прямих іноземних інвестицій у вигляді участі в акціонерному капіталі в АПК зріс на 4%. Зниження обсягів таких інвестицій в АПК спостерігалося з кінця 2013 до другого кварталу 2015 року.

До основних причин відтоку іноземних інвестицій можна віднести невизначеність із правовим полем регулювання сектору, курсову різницю, яка є наслідком переоцінки вкладень через девальвацію національної валюти. За попередніми оцінками саме останній фактор є найвпливовішим, а ефект від його впливу оцінюється у вигляді зниження показника прямих іноземних інвестицій на 6-10%.

Джерело: agro-business.com.ua/agrobusiness/events/4117-inozemni-investory-prypynyly-vyvodyty-koshty-z-ukraiiny.html

Аграрії всіх областей отримують кошти за програмою здешевлення кредитів

Через внесення змін до Податкового кодексу сільське господарство від початку 2015 р. де-факто не отримує 20 млрд грн. Про це повідомив перший заступник Міністра Ярослав Краснопольський під час прес-конференції на тему «Фінансова підтримка аграрного сектору: реалії та перспективи в Укрінформі.

Також на початку цього року аграрії, які мали намір брати кредити у банках, зіштовхнулися із занадто високим курсом валюти. Через це Урядом було прийняте рішення про виділення 300 млн грн. на зменшення процентної ставки за кредитами. За цією програмою з червня 2015 р. області почали отримувати фінансову підтримку.

Також Ярослав Краснопольський повідомив, що був реалізований ще один напрям - надання 250 млн грн. на підтримку тваринництва. «Це селекційна робота, закупівля племінної високопродуктивної худоби (за виключенням птахівництва) і будівництва, реконструкції тваринницьких ферм та комплексів. А ще підтримка тим, хто потребує зменшення процентної ставки по кредитуванню. В першу чергу ця програма направлена на підтримку малого і середнього бізнесу. Тим, хто має загальний обіг до10 млн грн», - розповів перший заступник Міністра. Крім того, він нагадав про Держфонд підтримки фермерських господарств, який має 25,7 млн грн., що розподіляються за заявками областей, але не більше 250 тисяч грн. в одні руки.

Джерело: minagro.gov.ua

Підписано черговий Меморандум з експорту зерна

У Києві підписано "Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України і суб'єктами господарювання - експортерами зерна у 2015/2016 маркетинговому році". Від Української аграрної конфедерації документ підписав Президент, народний депутат України Леонід Козаченко.

«Мета документу - забезпечити прогнозованість зернового ринку, насамперед, з погляду експорту і гарантування продовольчої безпеки», - сказав Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко в ході підписання Меморандуму. За його словами, з учасниками ринку відпрацьований поквартальний графік експортних відвантажень продовольчої пшениці, обсяги експорту інших культур, а також зафіксований загальний обсяг на весь період.

Також передбачається, що внутрішнє споживання у найближчий рік складе 24 млн т, експорт - близько 36 млн т.

Джерело: agroconf.org/content

Україна зменшила імпорт масла в 20 разів

За 10 місяців 2015 року в Україну з-за кордону було ввезено 0,5 тис. т масла. Це в 20 разів менше, ніж за аналогічний період 2014 року.

Причинами такого значного скорочення імпорту молочної продукції стало збільшення пропозиції на вітчизняному ринку внаслідок російського ембарго, а також девальвація гривні, відзначають експерти.

Головними продавцями вершкового масла для України цього року стали Франція і Німеччина. У попередні роки основними постачальниками масла були Нова Зеландія і США.

В Україні подорожчало вершкове масло, при цьому випуск продукту почав падати. За даними Держстату в країні було вироблено у вересні 8 тис. т вершкового масла, що на 14% менше серпневого показника. Зупинити процес падіння випуску масла вже не вийде, дуже швидко ростуть ціни на сировину, вважають експерти.

Джерело:agro-business.com.ua

Що спростить реєстрацію с\г техніки

Громадська організація AgroReformsUA ініціює спрощення процедури реєстрації сільгосптехніки. Так, планується усунути законодавчі неточності в питаннях введення в обіг та реєстрації сільськогосподарської техніки, а саме скасувати висновок спеціаліста, який коштує близько 650 гривень. Відповідні зміни торкнуться сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, причепів, причіпних машин та їх компонентів.

Зокрема, положеннями документу передбачається скасувати висновок спеціаліста з проведення обстеження машини на відповідність ідентифікаційних номерів і супровідних документів на предмет фальсифікації. Як відомо, подібний висновок коштує близько 250-650 гривень та видається приватними структурами. Таким чином, його скасування дозволить спростити реєстрацію, усунути зайві перешкоди для тих, хто реєструє техніку, та зменшити їх витрати.

Також проектом змін уточнюються умови реєстрації сільськогосподарської техніки, зокрема необхідний перелік документів, терміни, права та обов’язки учасників правовідносин.

Окрім того, проект постанови уряду передбачає приведення законодавства з вказаних питань у відповідність до чинних технічних регламентів та законодавства ЄС. Зокрема, для реєстрації техніки пропонується запровадити декларації про відповідність та сертифікат відповідності затвердженому типу, що будуть видаватися виробником, а не державними або акредитованими установами.

Прийняття запропонованого Проекту постанови Кабінету Міністрів України дозволить урегулювати порядок реєстрації та введення в експлуатацію сільськогосподарської техніки та забезпечить її відповідність технічним регламентам. Це сприятиме спрощенню господарської діяльності та дерегуляції галузі в цілому.

Джерело: a7d.com.ua                                                  

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео