У судах батькам Героїв Небесної Сотні сміються просто у вічі

Розслідування справ щодо розстрілів на Майдані за два роки не зрушило з «мертвої» точки. Батьки Героїв Небесної Сотні з Тернопільщини Ігор Костенко та Юрій Войтович переконані, що кримінальну справу спеціально затягують. Вони вражені не лише показовою бездіяльністю вищого керівництва, а й байдужістю місцевого. 

Батьки Героїв з Тернопільщини Ігор Костенко та Юрій Войтович проходять по справі 39 потерпілих, вбитих на Інститутській беркутівцями. Ці справи об’єднали в одну, і 39 сімей проходять по ній у Святошинському суді в Києві.

Справа просувається дуже важко. В Києві розгубили усі документні доказові бази, залишилось одні відео-докази, чи не щомісяця змінюють слідчих...

- Наших дітей вбили кулями калібру 7.62 з автомату Калашникова, - каже батько Героя Небесної Сотні Ігоря Костенка Ігор Костенко. - За два роки результат розслідування справ щодо Майдану - нульовий. Годують обіцянками, затягують час. Створюється враження, що на позитивний результат із розслідування майданівських справ немає політичної волі нашого вищого керівництва. Нема команди «фас», як то кажуть. Мабуть, влада чекає, що всім набридне, будуть інші резонансні справи, відволічеться увага від справ Майдану, може, хтось помре… І так вони тягнуть час, мотають нерви нам усім. 

За словами пана Ігоря, рідні «беркутівців» Аброськіна і Зінченка, які перебувають під вартою, не те, що не відчувають сорому чи каяття - вони настільки впевнені, що вбивць «відмажуть», що їм вистачає зухвалості усміхатись батькам загиблих просто у вічі.

За два роки змінилося три генпрокурори, і від жодного не було користі у розслідуванні. 

- Шокін на контакт із батьками не йде, ховається, - продовжує Ігор Костенко. - Його попередник Ярема зустрічався з нами, поводив себе як ягня, казав, що все зробить, щоб розслідувати справу, але насправді цинік-циніком. Те ж було і з Махніцьким. Ми проводимо мітинги, пікетуємо Адміністрацію Президента, а Петро Олексійович теж не вийшов - сказав, що нас не побачив. Хіба йому не доповідають, що зібралося стільки людей? Але нас не підкуплять тими 120-ма тисячами, які дають раз в рік, мабуть, щоб ми закрили рота. Їх навіть на нормальний пам’ятник не вистачає.

Батько Назарія Войтовича зазначив також, що за два роки відчув байдужість не лише державної, а й місцевої влади.

- Ні представники обласної, ні місцевої влади не поцікавилася, за що батьки ставлять пам’ятник, чи мають на це гроші, - каже Юрій Войтович. - Тільки коли поставили пам’ятник, приїхали на машинах і пофотографувалися перед виборами. І ніхто не зайшов і не поцікавився, як нам живеться.

Але батьки Героїв Небесної Сотні кажуть, що опускати руки вони не збираються навіть під страхом смерті, адже у них вже відібрали найдорожче. І що б там не сталося, вони вимагатимуть справедливого рішення - покарати вбивць.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео