11 Квітня 2021, Неділя


У Тернополі помер екссуддя

Україна заборонила ввозити пшеницю і соняшникову олію з Росії (Агроновини)

Ефект від детінізації економіки на Тернопільщині – 82%

Неподалік Тернополя проведуть обробку посівів агрохімікатами

Після тривалої хвороби помер священник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Дверні вертикалі (фото)

Хороших доріг на Тернопільщині стає більше (фото)

Це цікаво
Древній саркофаг випадково знайшли на Тернопільщині

За добу понад 400 людей захворіли на коронавірус та ще 11 померли

Відео
На Кременеччині сталася жахлива пожежа (відео)

Це цікаво
11 квітня в історії Тернопільщини

10 Квітня 2021, Субота


Погода
Погода у Тернополі 11 квітня

Відомий тернопільський журналіст та письменник ввідійшов у вічність

Фотофакт
У Тернополі навіть супутниковим тарілкам надають патріотичних кольорів (фотофакт)

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. На відстані дотику (фото)

Відео
Через необачність одного з водіїв під колесами авто ледь не опинились двоє дітей (Відео)

Фоторепортаж
На Тернопільщині відкрили поліцейську станцію (фото)

На Тернопільщині 59 жителів краю перестали приховувати свої доходи

Фотофакт
На Тернопільщині місця відпочинку перетворюють на сміттєзвалища (фотофакт)

У Тернополі затримали серійного крадія

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Розкіш каменю (фото)

Тернопільська міська рада визначилася з долею радянського літака, що на проспекті Степана Бандери

Дорожники Тернопільщини закривають проїзд через міст

Україна подала заявку на включення борщу до культурної спадщини ЮНЕСКО (Агроновини)

У Тернопільській лікарні збирають гроші на катетери та голки

Фотофакт
На Бережанщині місцеві жителі самостійно прибрали стихійне сміттєзвалище (фотофакт)

У Шумську ініціюють відновлення центрального стадіону

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Без скла (фото)

На Тернопільщині вже добре навчилися аналізувати ризики

Помер 89-річний священник з Тернопільщини

За добу – понад 500 нових хворих на коронавірус

Фотофакт
На Бережанщині знову горіла суха трава (фотофакт)

Це цікаво
10 квітня в історії Тернопільщини

9 Квітня 2021, П’ятниця


Погода
В Тернополі нарешті розпогодиться і потепліє

Фотофакт
Тернополяни дізнаються більше про рідне місто (фотофакт)

Аж 400 дерев планують завтра висадити на Бережанщині

Ще одне місто на Тернопільщині завершує опалювальний сезон

Медичні працівники Тернопільщини отримали відзнаки з нагоди Дня здоров’я

Відео
На Кременеччині одні мешканці смітять, інші – збираються на толоки (фото, відео)

Анонс
Що чекає тернополян на вихідних

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Де у Чортківській громаді за день висадять понад 1000 дерев

Тернополянам на замітку: у яких випадках варто відкласти джампінг до кращих часів

На Тернопільщині критично росте число хворих, яким потрібна киснева підтримка (фото)

У містечку на Тернопільщини з’явився спортивний майданчик (фотофакт)

Юна гімнастка з Тернополя завоювала дві золоті медалі

На Одещині злочинці вимагали у фермера $1 млн за життя сина (Агроновини)

Тернопільський стадіон готують до фінальних матчів Кубка України 

Тернопільські абітурієнти  можуть завтра перевірити свої знання на пробному ЗНО

Бігуни з Тернопільщини запрошують на прибирання лісу

На Тернопільщині для госпіталізації хворих на COVID-19 підтвердження ПЛР-тестом вже не обов’язкове 

Коньяк і настоянки масово виготовляли у підпільних цехах на Тернопільщині

900-й за рахунком торт випекла мешканка Тернопільщини (фото)

Жителька села Косів Чортківського району на Тернопільщині випекла 900-й за рахунком торт.

– Боже, це що за диво таке?! Ще такого торта не бачила, скільки по світах їжджу! – сплескує руками Люба Мельник, яка приїхала із Нью-Йорку у село Косів до свого батька на день народження. Пану Зіновію – 80. Дочка зробила йому подарунок – у сільському кафе замовила зал, в який прийшло майже стільки ж гостей, як і років імениннику. Серед подарунків, що ними заповнений один із столів – величезний торт у вигляді …книги. Після перших привітань священиків, родини, близьких і далеких гостей, запрошена громада обступає цей велетенський кондитерський виріб, який навіть важко назвати просто тортом, це – шедевр кулінарного мистецтва. На «обкладинці» торта-книги напис – «Літопис мого життя. 80 том». А ще – фотографії ювіляра. Тут – він біля своєї хати з дружиною, там – з внуками, далі – біля сільської церкви, для якої вимурував фундамент, а ось – Зіновій Мельник біля трактора, на якому пропрацював не одне десятиліття, аж до пенсії. Усі ці життєві фотофрагменти обрамлені чорнобривцями, жовто-блакитною стрічкою, яка спадає із тортової «обкладинки».

   Цікавлюсь, хто ж автор такого солодкого дива? Гості швидко підкликають молоду жіночку, яка сором’язливо підходить до мене. Це – жителька села Наталія Підвисоцька-Лахман.

«Я – самоучка. За фахом – бухгалтер. А випічка – то моє хобі, – каже пані Наталія. – Я раніше таких тортів ніколи не бачила. А раз прочитала в газеті, що дві сестри з Тернополя випікають дуже оригінальні торти. Як глянула на ті фотографії, то аж дух перехопило. Захотілось щось подібне самій спекти. Взагалі-то, я вдома пекла різні там пляцки, проте такі оригінальні торти – мій дебют. І ви не повірите, навіть за перший раз не зіпсувала продуктів, все, як задумала, вийшло».

– От на цьому торті, який ви готували для іменинника, пана Зіновія, є і фото, і квіти, і стрічка. Це все їстівне, чи потрібно перед тим, як смакувати, відкладати ці прикраси вбік?

– Ні, це все можна їсти, а можна собі залишити на згадку.  Усе, що на торті –  їстівне. Використовую спеціальні вафельні картинки. Фотографії друкую харчовим принтером.

– Ще не чув про такий. Що це за штука?

 – Це досить оригінальний пристрій. Принцип дії такий же, як і в звичайного принтера, тільки замість чорнил – харчові барвники. Власний ще не придбала, та хотілося б. Може вдасться прикупити «харчовий» 3D принтер. Суть його у тому, що кондитерський виріб друкується із солодкої желатинової маси.

– Такі фотографії – справжня «родзинка». Вони дійсно надають вашому торту особливої душевності, певної причетності до ювіляра…

  – Перед тим, як приступити до роботи, завжди запитую у замовників, яким би вони хотіли його бачити. А цей торт для мене взагалі особливий: 900-й за рахунком! Тішуся, що подарували його такій добрій і шанованій у Косові людині – Зіновію Мельнику.

 – А які види тортів ви випікаєте, пані Наталю?

   – О, та їх дуже багато, тих видів. Зрозуміло, часто печу весільні торти. Одного разу випекла п’ятиповерховий торт вагою у двадцять п’ять кілограмів. Такий тортище ледве старости занесли до весільного залу. Часто у мене замовляють торти, на, так би мовити, «професійну» тематику – бізнесменам, директорам, лікарям, вчителям, та, зрештою, я вже й не знаю скільки я тих професій відобразила у своїх тортах. Зрозуміло, випікаю і дитячі солодощі з різними героями казок, мультфільмів. Особливі торти – для закоханих. Є й такі, на яких зображаю різні музичні інструменти, м’ячі, автомобілі, літаки. Популярна й еротична тематика.

Дуже багато різних видів тортів, як кажуть, «на всі випадки життя».

Я навіть деякі з тих тортів виставила на свою сторінку в «Однокласниках» та в «Контакті», нехай люди дивляться, щось може приглянуть собі до вподоби.

– А яке коло ваших замовників?

– Переважно замовляють із Чортківського, Заліщицького, Борщівського районів. Маю постійних клієнтів в Тернополі, на Буковині, Прикарпатті.

– Ви все самі робите, чи хтось вам допомагає?

 – Все сама, тільки, як я вже казала, коли роблю фото-торти, то використовую харчові принтери інших людей. Іноді щось дочки допоможуть, але вони часу не мають. Старша на п’ятому курсі медуніверситету, молодша – у Чортківському медичному коледжі, на фармацевта вчиться. Я вже маю постійних клієнтів, які рік у рік в мене замовляють такі торти, переказують своїм знайомим, так коло клієнтів розширюється.

– Маєте якійсь спеціальні плити для випічки?

– Ну, як вам сказати? Придбала хорошу піч «Electrolux», дуже задоволена. Кілька тортів різних видів може одночасно випікати.

– Чи є певні секрети у випіканні таких диво-тортів?

– Та особливих секретів немає. Треба це просто любити. Є шоколад, вафлі, марципан, креми, вершки, солодка пудра, то можна створити будь-яке зображення, тільки б фантазія була у людини.

 

 – Дайте кілька порад тим, кого зацікавило ваше хобі.

 – Головне – дотримуватися правильних пропорцій інгредієнтів. Бо що таке торт? Навіть отакий, який ви бачите сьогодні. Це і коржі, і бісквіти, і здобне тісто, і вершки, і молоко, сметана з жиром, яйця, масло, цукор і так далі. Головна умова – щоб все це було свіжим і охолодженим. І ще одне. Важливо дотримуватися певної рецептури, не економити на тих чи інших харчових складниках. Суттєво і те, як працює ваша духовка. Перш ніж ставити туди основу для майбутнього торту – окремі коржі, розігрійте її. Та й сама ємність, в яку ставите заготовку, має бути такою, щоб ваш торт не «збіг». Рекомендацій багато, особливо тих, які стосуються борошна, зважування, змащування кремом. Головне, щоб ви все це робили не з примусу, не нервувалися, а приступали до роботи з любов’ю…

    …Було вже далеко за північ, коли на другому поверсі сільського кафе у Косові ще не лунало «Многая літа» пану Зіновію Мельнику та його гостям. У центрі столу стояв-вилискував красень-торт  із написом «Літопис мого життя. 80 том». Він сяяв як сонце на столі, отой, 900-й за рахунком торт Наталії Підвисоцької-Лахман. Бухгалтера за освітою, яка знайшла себе у справі, що дарує солодку радість сотням людей.

   Олег СНІТОВСЬКИЙ

   Фото автора та Наталії Підвисоцької-Лахман

579

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора