Дайджест агро-новин 23 листопада

Новини аграрного сектору.

І ще раз про ринок держземель

Хоча Верховна рада України і продовжила мораторій на продаж землі, експерти далі коментують ситуацію із ринком держземель.

Ось деякі міркування Тараса Висоцького, генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Передусім, - вважає він, - не можна надавати переважного права викупу земель державі. Досвід усіх розвинених країн засвідчує, що держава не є ефективним розпорядником земель. У передових аграрних країнах у власності держави перебуває не більше, ніж 10–15% ріллі. У нас же сьогодні 25% земель сільськогосподарського призначення перебувають у власності держави, і є намагання деяких сил наростити цю частку. Переважне право повинні мати орендар, власник/співвласник чи орендар сусідньої ділянки — і лише ці три категорії осіб.

Друга небезпека криється в непрозорості аукціонів. За відкритою процедурою, але без ухвалення проекту закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів №2279 від 3 березня 2015 року або іншого альтернативного, який запроваджує прозору систему, провести чесні аукціони неможливо, бо наразі торги з права оренди монополізовані бюрократами держави, і, незважаючи на виголошувані гасла, без хабарів право на користування держземлями не надається. Для уникнення корупційної складової цього процесу державний чиновник не повинен мати доступу до проведення аукціону зі зміни розпорядження чи зміни власності землями сільгосппризначення чи будь-яким чином впливати на саму процедуру. Він може лише бути присутнім і надавати вхідну інформацію про ділянки, які виставляються на аукціони. Не більше. Тобто виконувати функцію спостерігача під час проведення аукціону, але жодним чином не бути інтегрованим у процес підготовки до нього, подання пропозицій щодо його проведення чи визначення переможців.

Третє — не намагатися регулювати вартість землі будь-якими нормативно-грошовими, аналітично-розрахунковими, експертними чи науковими оцінками. Визначати вартість землі треба лише на аукціоні й лише зі співвідношення попиту та пропозиції, бо мінімізувати елементи корупції в зміні власності чи права розпорядження землями сільгосппризначення дозволять тільки ринкові механізми».

http://ucab.ua/ua/pres_sluzhba/blog/visotskiy_taras_mikolayovich/tri_zauvazhennya_do_initsiativi_prodazhu_derzhzemel/

Ветеринарні послуги наблизять до стандартів ЄС

На розгляд Верховної Ради України внесено законопроект «Про приватну ветеринарну практику». Однак поки текст законопроекту не відповідає заявленим цілям і потребує подальшого вдосконалення. Днями законопроект обговорила робоча підгрупа з наближення законодавства України до норм Європейського Союзу у сфері безпеки харчових продуктів та питань санітарних заходів.

Розробка законопроекту обумовлена тим, що сприяння прискоренню гармонізації ветеринарного законодавства України з відповідним законодавствам ЄС у частині визначення компетенції та повноважень ветеринарної служби у сфері безпеки продовольства дозволить Україні підвищити стандарти якості на ринку ветеринарних послуг.

http://agroconf.org/content/veterinarni-poslugi-nablizyat-do-standartiv-

В’єтнам тимчасово відмовився від української пшениці

У зв’язку із виявленням в пшениці, яка імпортувалась з України до В’єтнаму, комірного довгоносика (Sitophilus granarius Linn.) в’єтнамська сторона прийняла рішення про тимчасову заборону імпорту пшениці з України. У поточному році до Держветфітослужби України від Департаменту захисту рослин Міністерства с/г В’єтнаму надійшло п’ять нотифікацій щодо невідповідності фітосанітарним заходам країни експортованої української пшениці.

Про це повідомляє Держветфітослужба. Згідно з цими повідомленнями, Держветфітослужба України провела ретельне розслідування і по його результатам було встановлено, що зерно пшениці (у кількості 1242,65 тонн, вказаний в нотифікаціях) імпортувалось до В’єтнаму у супроводі підроблених фітосанітарних сертифікатів, так як вони жодним територіальним органом Держветфітослужби України не видавались.

Про це було повідомлено Департамент захисту рослин Міністерства сільського господарства та розвитку села В’єтнаму. На даний час Держветфітослужба України вживає всі необхідні заходи для скасування рішення.

http://agroconf.org/content/vietnam-timchasovo-zaboroniv-import-ukrayinskoyi-pshenici

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео