Тернопільські депутати гроші для бюджетників вимагають у Києва

Просити у держави кошти, яких бракує для повного забезпечення бюджетної сфери до кінця цього року, вирішили тернопільські депутати.

Два звернення - про виділення додаткових коштів державної субвенції закладам освіти Тернополя, а також – медичній сфері міста ухвалили на сесії Тернопільської міської ради 24 листопада.

Учителям на зарплати бракує 4,3 млн грн

Перший документ спрямували Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку, Міністру освіти і науки Сергію Квіту і Міністру фінансів Наталії Яресько.

Цитуємо звернення: «На утримання загальноосвітніх навчальних закладів Тернополя у поточному році передбачена субвенція із державного бюджету в сумі 184,7 млн грн, що більше фактичного використання коштів 2014 року на 3%, або на 5,4 млн грн. Враховуючи вимоги ст. 77 Бюджетного кодексу України, заплановані кошти були спрямовані на виплату заробітної плати та оплату енергоносіїв. На поточні видатки закладів, незважаючи на інфляційні процеси, кошти передбачені на рівні минулого року. Бюджетними асигнуваннями на виплату заробітної плати працівникам галузі навчальні заклади забезпечені тільки на 11 місяців…»

Оскільки заходами із економії усі «дірки» бюджетники все одно перекрити не змогли, освітянам потрібні додаткові гроші - 4,3 млн грн субвенції.

Медикам ще потрібно 12,8 млн грн

Інше звернення надіслали Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку, Міністру охорони здоров’я Олександру Квіташвілі і Міністру фінансів Наталії Яресько.

Цитуємо документ: «На утримання закладів охорони здоров’я Тернополя в поточному році передбачена субвенція з державного бюджету на суму 142,1 млн грн.  Відповідно до вимоги ст.77 Бюджетного Кодексу України, 87,4% коштів спрямували на виплату зарплати і оплату енергоносіїв. Видатки на медикаменти, продукти та інші поточні витрати, незважаючи на інфляцію, передбачили на рівні минулого року. Фактично протягом року індексація до заробітної плати зросла на 368,4%. Як наслідок, бюджетні асигнування на зарплату із нарахуваннями не забезпечені до кінця року на 6,8 млн грн…»

Відтак Тернопільська міська рада попросила Кабмін виділити додаткову субвенцію на заклади охорони здоров’я. Загалом - 12,8 млн грн, у тому числі: на зарплату - 6,8 млн грн, на медикаменти та продукти – 6 млн грн.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео