Тернопільські депутати затвердили програму «Здоров’я тернополян»

Сьогодні на другій сесії Тернопільської міської ради депутати затвердили комплексну міську програму «Здоров’я тернополян» на 2016-2018 роки.

Аналіз стану здоров’я тернополян та діяльності закладів охорони здоров’я невтішний. В Тернополі різке зростання смертності, скорочення середньої тривалості життя  а також зростання захворюваності серед мешканців.

Аби виправити ситуацію, тернопільські депутати затвердили програму «Здоров’я тернополян» на 2016-2018 роки. Документ передбачає реформування системи охорони здоров'я, шляхом розвитку первинної медичної допомоги, підвищення якості та доступності медицини для населення, поліпшенням матеріально-технічного забезпечення лікарень та ін. 

- В попередні роки виділених державою коштів вистачало лише на оплату енергоносіїв, - зазначив начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Ростислав Левчук. - На наступні роки фінансування зросте щонайменше на 30%. В програмі передбачається першочерговий розвиток первинно-медичної допомоги, створення амбулаторії сімейного лікаря, максимальне залучення тернополян до профілактичних оглядів, оновлення парку медичної апаратури, створення перинатального центру, розвиток кардіохірургії. Звичайно, очікувати на виконання усіх пунктів за один рік не варто, адже програма довготривала.

Також затверджені пропозиції запровадження електронного запису  на прийом до лікаря в усіх міських закладах охорони здоров’я. Планують створити єдину електронну базу даних, яка включатиме перелік лікарів, які можуть надавати певні медичні послуги. Планують  вдосконалити та спростити процедуру проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівниками бюджетної сфери. В кожному мікрорайоні міста на базі шкіл облаштують спортмайданчики для занять з різних видів спорту.

За програму «Здоров’я тернополян» проголосувало 37 депутатів. Виконавчий кабінет міськради при формуванні проектів бюджетів на відповідні роки буде зобов’язаний передбачати кошти на виконання Програми.  Варто зазначити, що на її виконання потрібно залучити 363385,9 тис. грн з міського бюджету та 268111,9 тис. грн з державного бюджету.  Усього на здоров’я тернополян в 2016-2018 р.р.  піде більше 630 млн. грн.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео