Вакцину від поліомієліту отримало 6,5 тисяч дітей віком до 6 років

Близько 30% дітей у Тернополі не отримали вакцини від поліомієліту. Під час першого етапу вакцинації загалом щепили 6,5 тисяч дітей.

«Батьки мають право оформити відмову від щеплення, -  зазначає головний лікар дитячої міської лікарні Роман Книш. - Ми планували у першому турі провести вакцинацію   10-ти тисяч дітей віком від 2-ох місяців до 6-ти років. Але значна частина батьків відмовилась від щеплення».

Другий тур вакцинації у Тернополі триватиме з 30 листопада до 11 грудня. Це додаткова оральна вакцина, яку отримають у поліклініках міста діти до 6 років. Проводять дану вакцинацію лише після огляду в лікаря-педіатра та отримання письмової згоди батьків.

«Ми з сином пропустили основну вакцину, але вирішили зробити її вже по закінченні першого туру, - розповідає тернополянка Павліна Женецька. - Розуміємо, що це важливо для здоров’я.  А загалом, батьки ігнорують вакцинацію через те, що не цілком довіряють якості препаратів».

Роман Книш запевняє, вакцина сертифікована, загрози для здоров’я не становить.

«Під час першого туру ми провели щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною. Оральна вакцина підсилює дію основної, - продовжує головний лікар ТМКДЛ.-  Її отримали з Франції, як гуманітарну допомогу. Вакцина відповідає усім вимогам Всесвітньої організації  охорони здоров’я. Власне це краплі, які не потребують замороження. Тому ризики щодо неправильного зберігання вакцини узагалі виключені. Не зафіксували ще жодного випадку ускладнень після прийняття крапель».

Нагадаємо, перший етап масової вакцинації дітей розпочали 20 жовтня. Передувало цьому виявлення захворювання у дітей на Закарпатті у червні та липні цього року, після чого МОЗ оголосило про спалах поліомієліту.

«Нагадуємо, ліків проти даного захворювання немає. Вакцинація – єдиний спосіб захисту. Поліомієліт – вірус, який вражає нервову систему, шлунково-кишковий тракт і лімфатичну систему. Багато років в Україні не було повного забезпечення вакциною. Тому не варто ігнорувати ігнорувати можливість попередити захворювання», - додає Роман Книш.

Третій тур вакцинації у Тернополі розпочнуть на початку 2016 року. Охоплять вакциною дітей від 6-ти до 10-ти років.

До слова, програму масової вакцинації дітей від поліомієліту, до якої долучилась Україна, проводять на даний час в усіх країнах Європи.

Оксана БУЧКО

Вибір читачів за тиждень

Відео