Агро-новини 27 листопада

Новини аграрного сектору.

Кількість збиткових аграрних підприємств зменшилася

За даними Державної служби статистики України, з початку року фінансовий результат підприємств сільського, лісового та рибного господарства склав на 65% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Підприємства-виробники харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів завершили третій квартал зі збитками в 7,1 млрд гривень, що на 26% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Таким чином, частка збиткових підприємств у сільському, лісовому та рибному господарстві зменшилася з 11,8% до 6,5%, а серед виробників харчів, напоїв та тютюнових виробів – з 41,1% до 32,9%.

Покращення фінансового стану підприємств відбулося за рахунок курсової різниці: витрати на виробництво відбувалися за нижчого курсу, ніж під час реалізації продукції. В умовах, коли значна частина виробничих ресурсів є імпортними та залежить від курсу валют, а вироблена продукція експортоорієнтованою – курсова різниця може мати позитивний вплив лише на папері. Реальний фінансовий стан підприємств агропромислового комплексу залишається складним.

www.ucab.ua 

Лідерами імпорту з Білорусі стали ікра, оселедці та згущене молоко

За 9 місяців 2015 року в Україну з Білорусі серед харчових продуктів найбільше імпортувалося згущене молоко (532 тис. дол. США або 58% від загального імпорту), оселедець у герметично закритих упаковках (885,8 тис. дол. США або 68% від загального імпорту) та рибна ікра, крім чорної (1478,2  тис. дол. США або 36% від загального імпорту).

Нагадаємо, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України ухвалила рішення з 20 січня 2016 року ввести спеціальне ввізне мито на визначений перелік товарів з Білорусі у розмірі 39,2%. Це рішення стало відповіддю на дискримінаційні дії Республіки Білорусь по відношенню до продукції підприємств кондитерської та пивоварної галузей України.

www.ucab.ua 

Українці масово відмовляються від молочних продуктів

Криза змушує українців відмовлятися від молочки. Майже половина населення протягом останнього року скоротила споживання твердих сирів. Відповідні опитування провели в Українському клубі аграрного бізнесу, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1". Від купівлі йогуртів відмовилися 30% українців. А от кефір виявився продуктом менш чутливим до кризи. Нагадаємо, експерти прогнозують подальше підвищення цін на молочні продукти. Зокрема, вже до кінця року молоко здорожчає на 50 копійок. Також підвищиться у ціні вершкове масло.

Більше читайте тут: http://tsn.ua/groshi/cherez-zdorozhchannya-ukrayinci-masovo-vidmovlyayutsya-kupuvati-molochni-produkti-541137.html 

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео