Дітей з Авдіївки у Тернополі навчали українським традиціям (відео)

Українські звичаї, молитви та святкування вивчали у Тернополі протягом кількох тижнів діти з міста Авдіївка Донецької області. Україну в усій її красі показали їм тернопільські пластуни. Про більшість народних традицій гості зі сходу дізнавались уперше.

Аня, приїхала з Авдіївки: «Я вперше у такому таборі. Приїхала сюди відпочити, набратись нових сил перед школою, нового досвіду. Мені тут дуже подобається».

Родіон, приїхав з Авдіївки: «Я навчився українською мовою розмовляти. І багато чого».

Денис, приїхав з Авдіївки: «Ми багато співаємо пісень, танцюємо, багато цікавого робимо. Граємо в ігри».

Діана, приїхала з Авдіївки (співає): «Ой радуйся, Земле, Син Божий народився…»

Кожного дня діти вивчали певне українське свято.

Наталія Шимків, комендант табору: «Сьогодні в нас Великдень. Ми вчимося малювати писанки, крашанки, дряпанки і крапанки. Після цього в нас буде Івана Купала, Зелені свята. Також ми будемо святкувати День Українського козацтва – Покрови. Також у на будуть Андріївські вечорниці та весілля».

Марія Павлюк, пластунка: «Якщо ви по білому проводите воском, то все вами  замальоване стане білим. Потім занурюємо в жовту фарбу, витягаємо, промокаємо його. І все, що ви будете вести по жовтому кольору – стане жовтим. Потім мокаєте в оранжеве – і так далі в наборі кольорів. Тобто останній – це може бути синій. А потім синій ще можна мокати у червоний і назад, щоб воно стало фіолетовим, мало темніший колір».

Раніше батьки та вчителі Авдіївки боялись відправляти своїх дітей на Західну Україну. Проте після перших відвідин подібного табору на Івано-Франківщині – цього разу відбою не було.

Анна Картавцева, консультант Авдіївської міської ради: «Стирається грань між Заходом і Сходом, що і там і там ми єдині, що у нас єдина країна, єдина сім’я».

У 2014-му кілька місяців Авдіївка перебувала під вдалою так званої «Донецької Народної Республіки». Після звільнення міста головним завданням для активістів і волонтерів було показати його жителям, що Україна насправді – мирна і дружелюбна країна з багатою історією і традиціями.

Антон Марчевський, tmcinfo.com.ua.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео