Хто палить машини у Бережанах?

Від початку 2015-го року в Бережанах спалили чотири автівки, одну викрали й ще одну побили. За кожним фактом порушені кримінальні провадження, але й досі ніхто не притягнутий до відповідальності. 

Лише у жовтні-листопаді, з інтервалом у кілька днів, невідомі підпалили машини екс-голови Бережанської районної ради, його заступника й депутата райради. Активісти ГО «Бережанська самооборона» переконані, що всі ці випадки пов’язані між собою, адже потерпілі неодноразово викривали діяльність так званої бережанської мафії, що займається розкраданням лісу, виготовленням «пальонки» та реалізацією спирту. Остаточно вони себе викрили, коли побили автівку заступника голови ГО «Бережанська самооборона». Тоді активісти мали справу з двома особами з тієї банди. Наразі триває слідство, а поки що правоохоронці об’єднують підпали в одну групу, адже «почерк» паліїв однаковий…

8 листопада, близько четвертої години ранку, в Бережанах невідомі підпалили мікроавтобус депутата Бережанської районної ради, викладача Бережанського агротехнічного інституту, а також громадського діяча Олега Павліва. Його автомобіль «Пежо Боксер» стояв у дворі будинку, де мешкає чоловік.

Напередодні пан Олег приїхав з дружиною додому після роботи і, як завжди, поставив бус біля будинку. Близько четвертої ранку його батько, який живе через дорогу, вийшов надвір і побачив, що на подвір’ї в сина пожежа. Він здійняв шум і викликав пожежників, однак машину врятувати не вдалося, вона вигоріла вщент…

– За результатами експертизи це був підпал, – каже пан Олег. – Горіли всі чотири колеса, а зверху на буді, бо це вантажний бус, були помітні сліди пально-мастильних матеріалів. Я не відкидаю версії, що це пов’язано з моєю політичною діяльністю. Я був членом УНП, а потім ми разом з однодумцями вийшли з партії і створили свою фракцію в районній раді «За розвиток Бережанського краю». До того ж не виключаю внутрішніх політичних конфліктів, адже певні кола після Революції Гідності втратили владу й тепер не можуть з цим змиритися. Підпали автівок – резонансна справа, про яку знають усі, тільки результату нема. Машина згоріла, збитків відшкодовувати нікому, а вони, за підрахунками експертів, складають 180 тис. грн., і до відповідальності ніхто не притягнутий…

Третього жовтня, близько третьої години ночі, невідомі підпалили службовий автомобіль «свободівця», екс-голови Бережанської районної ради Степана Кленика. Авто ВАЗ-2107 згоріло й ремонту не підлягає.

– Від гучного пострілу вночі прокинулися сусіди й син Степана Теофільовича, який мешкає на першому поверсі, – каже колега пана Степана Роман Висоцький. – Люди були нажахані й кожен рятував свою автівку, що стояли біля їхнього триповерхового будинку. Поки їхали пожежники, машина згоріла..

Степан Кленик підозрює, що підпал скоїли представники місцевої мафії, які здійснювали протизаконні оборудки в районі і з якими в нього виникали конфлікти, зокрема, через незаконну вирубку лісу на Бережанщині та незаконний видобуток піску.

Після того, як активісти ГО «Бережанська самооборона» неодноразово викривали факти зловживань посадовців і місцевих правоохоронців, невідомі побили й облили червоною фарбою автівку «самооборонівця» Любомира Кузяка. Сталося це в ніч на 24 червня, однак результатів розслідування нема й досі…

Любомир розповідає, що побачив пошкоджену машину вже зранку й відразу ж викликав правоохоронців. На місце події виїхала слідча група, працювали експерти, які вилучили речові докази – камінь і корок від пляшки з фарбою. Активіст написав заяву про навмисне пошкодження майна.

– Не сумніваюся, що це пов’язано з моєю громадською діяльністю, – каже Любомир. – Машина стояла на подвір’ї біля будинку, тому зловмисникам було легко до неї підібратися. Крім того, напередодні нашим активістам погрожували. А ми хочемо, щоб країна змінилася… Ви ж подивіться: влада починає щось робити лише тоді, коли піднімається громадськість, коли оприлюднюють докази зловживань, порушень, афер. Однак після цього  активістам обов’язково будуть мстити – маємо власний приклад у Бережанах. Так, що влада у нас начебто нова, а методи старі…

Невідомі підпалили також автівку ВАЗ-11183 заступника голови Бережанської районної ради Романа Висоцького, що стояла на подвір’ї біля його будинку. Сталося це у ніч на 4 листопада.

– Поки триває слідство, я би не хотів висловлювати якісь свої припущення, але факт залишається фактом, – пояснює пан Роман. – Машина стояла біля будинку, в якому, крім нас, живуть ще три сім’ї. Я завжди там паркуюся, оскільки не маю гаража. Першою тієї ночі прокинулася дружина. Вона почула постріл і виглянула у вікно. Поки їхали пожежники, ми намагалися погасити вогонь самі. Автівка горіла з чотирьох боків. За попередньою інформацією, колеса обілляли бензином. Я не знаю, як вона взагалі не вибухнула, адже я перед тим, як приїхати додому, заправив повний бак. Ми могли там всі згоріти, а так лише повністю вигорів моторний відсік і закадився салон. Однак ремонту машина все одно не підлягає…

За словами пана Романа, їхніх сусідів не було вдома, бо сусіди з верхнього поверху живуть у Хмельницькому, а до Бережан приїжджають лише на літо, сусідка з нижнього доглядає матір у селі, а вікна ще одного сусіда виходять на іншу сторону, тому ніхто нічого не чув й не бачив. До того ж зловмисники вибрали такий час – між третьою і четвертою годинами, коли люди міцно сплять.

Наразі триває слідство, проводять експертизи, допитують свідків. Як повідомляють правоохоронці, підпали – одні з найважчих для розкриття злочинів, бо під час пожежі знищуються сліди, також ускладнює роботу пожежна піна, що змиває відбитки пальців.

Коментар прес-служби ГУ Національної поліції в Тернопільській області:

– За висновками експертиз, дві автівки підпалили, причини займання третьої наразі встановлюються. Проводиться хімічна експертиза, а тоді буде ще  пожежно-технічна, оскільки машину залило пожежною піною.

Правоохоронці розглядають різні версії знищення майна, але основна – це професійна й громадська діяльність потерпілих. Хід розслідування ускладнює ще й те, що важко зібрати докази – нема камер відеоспостереження, свідків, відбитків пальців… Зловмисники настільки добре все продумали, що не залишили жодної зачіпки. Утім, підпали в Бережанах правоохоронці об’єднують в одну групу, співставляють їх, порівнюють обставини.

За всіма фактами підпалів і побиття автівок порушені кримінальні провадження за ч.2 ст. 194 ККУ – умисне знищення або пошкодження майна, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до 15 років.

Джерело: ternopillive.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео