Тернопільський архітектор про порушення у будинку «Набережного кварталу»

У місцевих ЗМІ обговорюють будівництво житлового будинку від фірми «Набережний квартал», що зводиться на вулиці Будного. Архітектор Ігор Гордій розповів, які порушення будівельних норм помітив у цій будівлі.

«Є хвиля чуток на цю тему. Я не можу сказати, що там порушені всі норми, тому назву очевидні речі, які можна помітити візуально, адже сам я там не був, лише бачив планування в інтернеті, – каже фахівець. – У будинку відсутні зони відстою з пожежної безпеки на літніх приміщеннях. Майже всі вони закриті віконними скляними системами, тобто там немає доступу для пожежних драбин. Викликає сумнів інсоляція, особливо квартир, які повернуті на північ. Інсоляція – це норма на освітленість приміщень квартири».

Також він вважає, що у такому будинку має бути не один ліфт, а два, пише ternopil.te.ua.

«Сходова клітка має бути незадимлювана з підпором повітря, а два верхніх поверхи мають бути квартирами у двох рівнях. Крім того, потрібно дотримуватися норми 26,5 метрів до рівня під’їзду пожежних машин. Візуально по будівельному майданчику ніби занижена площа самої території під такий великий будинок», – коментує Ігор Гордій.

Фахівець каже, що для об’єктивної оцінки потрібно мати проектну документацію, а щоб чутки не «ходили» містом, варто зробити повторну експертизу.

«Це питання неоднозначне, свою думку має сказати будінспекція та експертні організації», – додає архітектор.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео