Найбільший «куш» шахраїв у Тернополі – 110 тисяч гривень

Три мільйона сім тисяч 441 гривню вкрали шахраї із карток жителів Тернопілля лише від початку цього року.

Поліцейські внесли до єдиного реєстру досудових розслідувань понад 170 фактів, пов’язаних із махінаціями з електронними грошима. Проте рішення суду очікує лише один підозрюваний. Правоохоронці довели його причетність до 9 кримінальних оборудок із чужими грошима, повідомив начальник сектору комунікації Головного управління Національної поліції в області Сергій Крета.

У банку можуть заблокувати картку і гроші не пропадуть

Здебільшого жертвами шахраїв стають клієнти «ПриватБанку». Хоча зафіксовані випадки «зникнення» чималих сум і через інші фінансові установи. Зокрема, «Ощадбанк», уточнили правоохоронці.  

- За 11 місяців ми зареєстрували 234 звернення громадян, яких ошукали. Украли у них 1 мільйон 822 тис. грн, - повідомив заступник керівника департаменту безпеки Прикарпатського регіонального управління «ПриватБанку» Анатолій Сівчук. – Вдалося повернути громадянам близько 278 тис. грн. Це - мізер.

Крадуть через карточки і банкомати «ПриватБанк», бо ця фінустанова є найбільшою в Україні і їй належать 80% банкоматів по всій країні, каже заступник начальника відділу управління кримінальної поліції Головного управління Національної поліції в області Сергій Горянний.

- Траплялося, шахрай дзвонив і відразу казав: «Ви є клієнтом «ПриватБанку», а коли людина відповідала «ні», то називав інший банк, - каже пан Горянний.

Правоохоронці припускають, що базу даних клієнтів шахраям могли продати нечесні працівники банків. Однак чимало інформації про себе люди самі повідомляють у соціальних мережах. Тому просили усіх бути обережнішими із конфіденційними даними.

- Якщо вас ошукали – одразу звертайтесь у поліцію, - радить Анатолій Сівчук. – Саме правоохоронці повинні відшукати злочинців і притягнути їх до відповідальності. А наше завдання, тобто служби безпеки банку, полягає в тому, щоб максимально швидко заблокувати картки, які стали об’єктом злочинних посягань. Окрім того, ми передаємо правоохоронцям усю необхідну їм інформацію.

У цій ситуації дуже багато залежить від швидкості дій клієнта банку. Якщо він відразу зрозуміє, що його ошукали, і повідомить у банк, то може гроші зберегти або повернути.

Шахраї – добре підготовлені і знають, як діяти

110 тис. грн - максимальна сума, якою цього року заволоділи шахраї на Тернопіллі. Жінці передзвонили і повідомили, що її син потрапив до аварії і його можна «відкупити». Пані скинула всі свої заощадження на картку шахраям, розповідає Анатолій Сівчук. Іншого разу злочинці вкрали аж 38 тис. грн, заволодівши інформацією про картку. У решті випадків суми були меншими. Причому більшість потерпілих – люди літнього віку.

- Дзвінки зазвичай відбуваються посеред ночі. Спочатку плаксивим голосом хтось говорить, що він у біді, і передає трубку нібито працівнику міліції, а той добре знає, як маніпулювати людиною, - каже Сергій Горянний. – На зв’язку «клієнта» вони тримають від 30 хвилин до 1,5 години. Не дають нікому зателефонувати. А тоді просять кинути гроші з балкона – у невідомість або називають номер карточки, аби гроші перевели на неї. Якщо людина - сама вдома, їй ні з ким порадитися, а подумати не дають, результат – на користь шахраїв.

Правоохоронці просять усіх бути максимально уважними, а також розповісти про шахрайські схеми дітям і родичам літнього віку. Адже статистика вражає: якщо у 2011-му в області було лише 211 випадків шахрайств, то в 2015-му році їх уже сталося майже 800. І розслідувати подібні справи дуже важко, адже винних часто знайти просто неможливо.

- Встановити особу, яка телефонує, зазвичай неможливо. Традиційно дзвонять із тюрем, а тоді передають інформацію спільникам у тому чи іншому місті. Раніше часто до оборудок залучали таксистів, - додає Сергій Горянний. – Зафіксовані дзвінки також із Сумської і Київської областей. Траплялося, телефонували і з території, що тимчасово окупована терористами.

Безкоштовний сир - лише у мишоловці

В однієї дівчини правоохоронці виявили близько 20-ти банківських карток. Але довести злий умисел у її діях не змогли. Адже панянка зізналася, що її просто попросив допомогти знайомий. Мовляв, у нього немає можливості зняти гроші з картки і вона погодилася зробити для нього послуху.

- Натрапляли ми і на пияків чи бомжів, які за 100 грн погоджувалися оформити банківську карточку своє ім’я або купити телефонну картку, - додає правоохоронець. – Таке право мають усі.

Шахраї здебільшого набирають випадкові номери телефонів. За ніч із однієї картки здійснюють близько 200-300 дзвінків. «На вудочку» шахраїв щодня потрапляють двоє-троє жителів Тернопільщини. Але далеко не всі повідомляють про це правоохоронців.

- Завжди слід пам’ятати, що шахраї діють швидко, впевнено і покладаються на вашу довірливість і необізнаність, - продовжує начальник сектору управління кардового забезпечення, юридичний психолог Михайло Козюк. – Шахраї впливають на цінності людини. Закликають до допомоги батькам чи дітям.

Наштовхувалися правоохоронці і на схеми, пов’язані із псевдоблагочинністю. Адже шахраї активно використовують нашу здатність до співчуття хворій дитині чи бійцю АТО.

- Ще одна популярна схема, на кшталт, «Ви виграли автомобіль», - додає психолог. – Ми розуміємо, що у державі нині не надто сприятлива економічна ситуація, а люди хочуть жити краще, але безкоштовний сир є лише у мишоловці.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

Пам’ятка від фахівців «ПриватБанку»: як не потрапити у пастку шахраїв

Правило №1: Фахівці банку ніколи не телефонують клієнту для уточнення будь-яких даних! Якщо до вас таки зателефонували і пропонують підвищення кредитного ліміту, терміново заблокувати картку або підключити якусь послугу, краще покладіть слухавку і зверніться у найближче відділення банку чи самі зателефонуйте у банк за перевіреним номером. Наприклад, для клієнтів «ПриватБанку» - це безкоштовний короткий номер для дзвінків із мобільного - 3700.

Правило №2: Будьте уважні при знятті готівки з картки у банкоматі. Перевірте, чи немає якихось підозрілих пристроїв, накладок на клавіатуру. У «ПриватБанку» існують методи зняття готівки у банкоматі без картки через мобільний додаток «Приват24», в якому пін- код треба вводити на смартфоні.

Правило №3: При розрахунку карткою за товари чи послуги в торгово-сервісній мережі стежте за діями продавця, щоб уникнути записування або запам’ятовування номеру карти та CVV-коду, який розташований на зворотному боці картки. Обов’язково підтверджуйте свою покупку пін-кодом або підписом на чеку POS-терміналу банку.

Правило №4: Для отримання коштів на картку необхідно надати партнеру лише її номер! Не потрібно ніяких підтверджень про платіжність картки у терміналі чи банкоматі. Не повідомляйте нікому одноразові паролі, які приходять вам на мобільник. У жодному разі не розголошуйте термін дії картки (4 цифри біля номеру картки, наприклад, 09/17), CVV-код (3 цифри на звороті картки, зазвичай нанесені на полі для підпису після цифр, що повторюють останні чотири цифри картки, наприклад 2345 123 - де 123 і є CVV - код) і, звичайно, пін-код, який не варто записувати на картці, або зберігати записаним у гаманці біля картки.

Правило №5: Користуйтеся Інтернет-банком тільки на офіційних сайтах. Не переходьте на сайт із повідомлень в електронній пошті, а особливо, коли вас просять змінити пароль входу! Нікому не розголошуйте паролі! Клієнтам «Приват24» слід використовувати сайт банку: http://pb.ua.

Вибір читачів за тиждень

Відео