У Тернополі ліквідують одне з найбільших комунальних підприємств

Комунальне підприємство, яке багато років прибирало міські дороги і тротуари, а також здійснювало ямковий ремонт, перебуває у процесі ліквідації. Рішення про це прийняли на минулій сесії міської ради.

КП "Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця" вирішили ліквідувати через припинення господарської діяльності та великі борги.

КП "вмирало довго"

У кращі для підприємства часи, до 2012 року, на КП МШЕД  працювало 230 осіб, була своя територія площею 2,6 гектара та приміщення площею 1890 квадратів, декілька десятків одиниць техніки. Занепад підприємства розпочався три роки тому, коли міський голова Сергій Надал заявив, що комунальники працюють погано, а суми, які йдуть на утримання міста, надто великі.

- Послуги мають надавати якісно, професійно і відповідно до їхньої вартості, - сказав мер. - Тернопіль платив за прибирання та утримання міста у півтора рази більше, ніж Хмельницький або Луцьк. Ми що, у півтора рази більші за них? У нас на все йде до 15 мільйонів, а там - 10. Мене питають: “Ти що там - шампунем миєш дорогу?”.

Після заяви була перша спроба замінити комунальне підприємство на приватне. Відбувся тендер на прибирання міста за участю КП МШЕД, Хмельницького КП та ПП з Луцька "Руфусів". Шум у пресі та відсутність належної технічної бази в хмельницького та луцького учасників не дозволили реалізувати задумане. Тендер таки виграло наше КП. Сума, яку мерія погодилась заплатити за роботу, - 17 мільйонів гривень. Сума дуже навіть непогана.

Уже в червні 2012-го чинного керівника МШЕД Юрія Щирбу замінили на "свого" - свободівця Андрія Козака (цьогоріч чоловіка затримали за підозрою в отриманні хабара –прим. ред.). Офіційно пан Щирба звільнився сам. Причина - масові порушення, які виявили працівники мерії. Неофіційна - начебто шантаж кримінальною відповідальністю та обіцянка не звільняти працівників. Та обіцянка -цяцянка. І вже з 2012 року новопризначений керівник, складається враження, наче докладає усіх зусиль, аби знищити комунальне підприємство. Лише за рік звільнили близько 100 працівників. У 2013 р. роботу у МШЕД втратили ще майже півсотні людей, а місто почали прибирати за принципом "лівою ногою".

У 2013 р. відбувся новий тендер на прибирання та утримання міста. Основний лот розміром майже 16 млн отримало ТОВ "Тернопіль Комунал Сервіс". Дістались крихти й МШЕД. Воно виграло можливість "утримувати території міста" на суму меншу, ніж 2 млн грн. Антимонопольний комітет та міська прокуратура висловили підозру, що тендер пройшов необ'єктивно і є ознаки змови. Працівники міськвідділу міліції також проводили розслідування. Адже, за їхніми даними, на момент проведення тендеру у "Тернопіль Комунал Сервісу" не було (!!!) власної спецтехніки і на роботі там рахувалося декілька працівників. Та результатів тендеру ніхто не скасував. Зрештою, 16 млн грн - сума чимала. Є чим ділитись.

Боржнику боргували

Засновником "Тернопіль Комунал Сервіс" є така собі Ірина Швець. Цікаво, що таке ж прізвище – і в засновниці луцького ПП "Руфусів", яке засвітилось у 2012 році. Не зайвим буде нагадати, що заступник міського голови Владислав Стемковський у минулому був заступником мера у Луцьку. І саме йому журналісти приписують заміну комунальників на приватників. Про причетність до згаданої фірми під час підготовки попередніх публікацій ми запитували у пана Стемковського листом. Прямої відповіді він не дав. Станом на 2015 рік МШЕД був майже банкрутом. Підприємству, як вважають самі працівники, залишилось декілька місяців. Приміщеннями, землею і технікою комунальників користувався "Тернопіль Комунал Сервіс"... Проте начальник управління житлово-комунального господарства Микола Лесів на сесії пояснював, що підприємство "вмерло", бо неконкурентне.

- У 2010 році комунальні підприємства попали під дію Закону "Про державні закупівлі", - повідомив чиновник. - Підприємство, яке сьогодні в стані ліквідації, не було готове до конкуренції з приватними структурами. Наприклад, у цьому році, я це знаю, бо є головою тендерного комітету, вказане підприємство подало пропозиції на очищення міста в розмірі 1 мільйон 300 тисяч гривень. У той же час приватне подало на 890 тисяч.

На сесії, де приймали рішення про ліквідацію КП, частина депутатів нагадала колегам про ситуацію з підприємством, порушили й питання штучного доведення до банкрутства.

- Я пригадую, що в 2014 році борг управління перед КП був мільйон сто чи навіть мільйон двісті тисяч гривень, - каже депутат міської ради Петро Ландяк. - Крім того, знаю, що підприємство приносило в управління акти про виконану роботу ще на мільйон, які ваше управління свідомо не проводило по обліку. Тобто мова була про два з половиною мільйони. У той час підприємство боргувало приватній структурі лише 400 тисяч гривень... Тобто питання про банкрутство навіть не стояло б. Тому я навіть не сумніваюсь, що КП штучно довели до банкрутства.

Впродовж декількох років працівники КП боролись, як могли: змушували керівництво брати участь у менших тендерах, через суди повертали кошти за роботу субпідрядів, які виконували для приватників, місяцями сиділи без заробітної плати. Паралельно з тим пікетували, протестували, просили про допомогу. Але... нагорі вже прийняли рішення, і ось зараз логічний кінець – ліквідація.

За словами начальника управління, працівники КП МШЕД працевлаштовані, техніка, майно, земля передані іншим комунальним підприємствам.

Ми будемо відстежувати ситуацію з землею та майном, бо ж, можливо, підігравання приватнику - лиш одна з причин ситуації. "Вільна" ще й земля підприємства, яке ліквідовують, а мова йде про гектари. А отже, і про мільйони гривень...

Джерело: 20 хвилин

 

Вибір читачів за тиждень

Відео